U Sarajevu održana godišnja dvodnevna konferencija fondacije Mozaik

Grad Goražde već deset godiina ima formalizovanu saradnju sa Fondacijom Mozaik sa kojom je realizovan niz zajedničkih projekata, od kojih posebno treba istaći projekat Omladinske banke Goražde kroz koji je za posljednjih 10 godina implementirano oko 100 000,00KM za projekte mladih od čega 50% finansira Grad Goražde, a 50 % Fondacija Mozaik.

Krajem prošle sedmice u Sarajevu je održana redovna godišnja dvodnevna konferencija, kojoj su pored predstavnika omladinskih banaka iz 33 općine / grada BiH, učestvovali i predstavnici Grada Goražde, te članovi Omladinske banke Goražde.

Nešto više o samoj konferenciji i projektima Omladinske banke u izjavi za medije govorio je Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika te koordinator projekta Omladinska banka Goražde: ’’U protekla dva dana u Sarajevu je održana godišnja dvodnevna konferencija u organizaciji Fondacije Mozaik, što je praksa posljednjih deset godina. Upravo toliko i Gradska uprava Grada Goražda ima uspostavljenu formaliziranu saradnju sa ovom jednom od prestižnijih fondacija koja se bavi animiranjem mladih u pokretanju određenih mikrobiznisa u svojoj loklanoj zajednici, ne samo mikrobiznisa već i u prepoznavanju određenih problema koji karakteriziraju generalno situaciju u njihovim lokalnim zajednicama u smislu da znaju dektektirati određene manjkavosti u domenu kulturnih, sportskih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih politika na lokalnom nivou.

Ova dva dana bilo je prisutno preko 250 učesnika iz 33 lokalne zajednice, što općina, a što gradova, zvanični predstavnici  općinskih i gradskih uprava, kao i  članovi omladinskih banaka pri ove 33 općinske i gradske zajednice. Na konferenciji su upriličene prezentacije finalnih  projekata koji su dolazili u režiji tih omladinskih banaka iz te 33 lokalne zajednice, među njima  u finalnoj fazi je i Omladinska banka iz Goražda. Oni su se predstavili sa svojim projektom izgradnje Zida prijateljstva nešto pod motom Festivala prijateljstva ‘’Pruži mi ruku prijatelju’’ zasnovano na našoj poznatoj goraždanskoj pjesmi Zone isključenja. Na tom fonu u perspektivi će se vjerovatno i finansirati izgradnja tog zida sa strane što Gradske uprave što fondacije Mozaik.

U nekim ranijim prilozima koje smo snimali za našu lokalnu tv smo objašnjavali kako i na koji način funkcioniše ova saradnja u relaciji Fondacija Mozaik i Gradska uprava. Radi se o tome ukoliko Gradska uprava izdvoji recimo 5. 000,00 KM za projekat, toliko da i fondacija Mozaik za projekte koji dolaze sa strane lokalnih što formalnih što neformalnih udruženja mladih, odnosno prije svega članove ove lokalne Omladinske banke. U proteklih deset godina koliko saradjujemo sa Fondacijom Mozaik implementirali smo otprilike oko 100.000, 00 KM kroz ove mini projekte u našoj lokalnoj zajednici koji su dolazili upravo sa strane mladih sa područja naše lokalne zajednice. Isti je slučaj i sa predstavnicima Omladinske banaka iz ostalih  dijelova BiH, iz oba bh entiteta. Mladi su  pokazali jednu tu inventivnost i kreativnost u smislu pokretanja malih mikro biznis ideja i to Fondacija Mozaik upravao drži u fokusu svoje Strategije, kao fondacije, unutar tog nevladinog sektora i pokušava animirati, pronaći,  prije svega promovirati i afirmirati te poduzetničke ideje mladih ljudi.

Bilo je dosta projekata koje smo implementirali, ali ne možemo sada gledati taj  aspekt, za nas kao Gradsku upravu  najznačajnije je to da je to prijedlog mladih, da oni  žele tu neku interevenciju, da li je to u nekom parku, nabavka i instalacija parkovskog mobilijara, širenje nekih sadržaja pri recimo Centru za kulturu, nabavka određene informatičke opreme, neka  vrsta edukacije ili u domenu sportske infrastrukture. Uglavnom nama je bitno da te ideje dolaze sa strane mladih, a ne da im mi ‘’namećemo’’ šta je to što im treba. Oni su ti koji trebaju prepoznati šta je to što recimo označava prazninu u njihovom svakodnevnom kulturnom, sportskom, bilo kom drugom sadržaju da kažu e to je to, onda to oni delegiraju, mi to podržimo u istom omjeru kako Gradska uprava tako i Fondacija Mozaik.