U Srebrenici danas sve u znaku obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u prisustvu mnogobrojnih građana, vjerskih službenika i političkih zvaničnika s državnog, entiteskog i lokalnog nivoa vlasti, kao i predstavnica majki Srebrenice i drugih brojnih udruženja. Oni su položili cvijeće na spomen-obilježja i proučili Fatihu te time odali počast žrtvama genocida.

Predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenica – Žepa Munira Subašić svim građanima je čestitala Dan nezavisnosti BiH.

– Želim da svi prihvatimo našu zemlju, jer ona je najbolja i ona nam je kao majka. Našu zemlju moramo cijeniti i poštovati, a posebno trebamo cijeniti ove nišane u Potočarima. Trebamo se boriti za našu djecu da znaju ko su i kome pripadaju – kazala je Subašić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović danas je bila prisutna u Potočarima povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koji je nazvala najznačajnijim datumom u historiji BiH.

– Srebrenica je simbol borbe i otpora za nezavisnosti BiH. Ovo je poruka da nismo zaboravili svoju prošlost i da njegujemo svoju historiju i značajne datume, ali i da pokažemo da šehidi nisu zaboravljeni. Kao društvo moramo nastaviti borbu na očuvanju nezavisne BiH, a istovremeno sjećati se i biti svjesni svoje prošlosti bez potrebe da se svetimo, budućnost moramo graditi i sa drugim našim komšijama na bazi istine o prošlosti, uvažavajući se međusobno i poštujući naše žrtve – kazala je Feni Mahmutbegović.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović istaknuo je da je ovo veliki dan za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

– Ovaj dan se obilježava u cijeloj našoj domovini, kao i dijaspori na svim kontinentima gdje žive Bošnjaci, tako će uvijek biti. Ovdje se okupljamo kada su tužni i vedriji trenuci kako bi se šehidima zahvalili za njihova djela i njihova djela će uvijek biti važna za temelj i opstojnost naše domovine BiH – istakao je Fazlović.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida Salko Bukvarević uputio je čestitku svim građanima BiH, naglasivši da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava na cijeloj teritoriji BiH.

– Mi smo se borili za državu BiH da podjednako pripada svakom njenom građaninu na svakom pedlju države BiH – potcrtao je Bukvarević.

Dan nezavisnosti BiH svake godine se obilježava u Srebrenici, a program su pripremili predstavnici Općine iz reda bošnjačkog naroda.

Zamjenik načelnika Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić poručili su da je danas Srebrenica centar Bosne i Hercegovine i ujedno uputili čestitke svim građanima povodom Dana nezavisnosti.

Za Bošnjake koji žive u Srebrenici danas je neradni dan i sve je u znaku obilježavanja ovog praznika.

U Kulturnom centru Srebrenica danas će biti upriličen i obrazovano-kulturni program koji su pripremili najmlađi. Također, bit će prikazan film “Prvi mart – put u nezavisnost” autora Avde Huseinovića.

Vijesti.ba / FENA