BiH nespremna za niže cijene roaminga

BiH je jedina u regionu koja nije uradila gotovo ništa kada je u pitanju smanjenje cijena roaminga, zbog čega je i tražila prolongiranje primjene Regionalnog sporazuma o roamingu, koji bi trebalo da bude potpisan početkom aprila u Beogradu.

Iz nekoliko izvora Nezavisnim novinama je potvrđeno da je i dalje upitno da li će sporazum biti potpisan 4. aprila na Drugom digitalnom samitu zapadnog Balkana, kako je to ranije dogovoreno, ali gotovo svi ističu da je BiH najmanje uradila kada je priprema za implementaciju tog sporazuma u pitanju.

“Evropska unija je zabrinuta zašto je toliko malo urađeno u BiH, dok su ostale zemlje u regionu ili završile taj posao ili su pri kraju”, rekao je diplomatski izvor iz EU, te dodao da postoji zabrinutost da sporazum bude potpisan bez BiH.

Ovaj sporazum o roamingu, koji se odnosi na smanjenje cijena roaminga do potpunog ukidanja 2021. godine, dogovoren je još ranije i sve zemlje zapadnog Balkana koje treba da ga potpišu navodno su manje-više spremne za njegovu primjenu, osim BiH, koja je nedavno na sjednici Vijeća ministara zaključila da će ga potpisati, ali da će tražiti odgađanje njegove primjene sve do 31. decembra 2019. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, ostale zemlje o ovome ne žele ni da čuju, a nije isključena mogućnost da BiH bude jedina koja ga uopšte neće potpisati, pod izgovorom da će se priključiti ostalima kada na unutrašnjem planu bude spremna za njegovu primjenu.

“Zaključeno je da će BiH potpisati ovaj sporazum početkom aprila na Digitalnom samitu u Beogradu. Imajući u vidu kompleksnost procesa, BiH će zatražiti da se početak primjene sporazuma prolongira do 31. decembra 2019. godine”, rekli su u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK).

Pored toga što je BiH jedina nespremna za potpisivanje ovog sporazuma, problem bi moglo predstavljati i to što su u taj sporazum, koji je prvobitno još 2014. godine dogovoren između BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, “naknadno”, i to u ljeto prošle godine, uključeni Kosovo i Albanija, što može predstavljati problem, prije svega za Srbiju, ali i za BiH, koja ga još nije priznala.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, rekla je da uvođenje taksi Kosova za robu iz Srbije ugrožava sve ostale regionalne sporazume koji treba da budu potpisani, poput sporazuma o roamingu.

“Regionalni roaming sporazum je usaglašen. Ideja je bila da bude potpisan 4. aprila. Kako sada da kažemo: ‘Hajde da potpisujemo nove regionalne sporazume’, koliko god oni bili u interesu građana, kada se ne poštuju stari regionalni sporazumi, i to osnovni regionalni sporazum kakav je CEFTA”, upitala je Brnabić.

Podsjećanja radi, cijelu priču u vezi sa smanjenjem cijena roaminga u zemljama regiona pokrenula je Evropska unija u kojoj je roaming među članicama već ukinut.

Smanjenje cijena roaminga samo je dio Digitalne agende za zapadni Balkan, koja, između ostalog, podrazumijeva uvođenje širokopojasne mreže, povećanje cyber sigurnosti, povjerenja i digitalizaciju industrije, ali i jačanje digitalne privrede i podsticanje društva za istraživanje i inovacije.

vijesti.ba