Čović: U srijedu nastavak pregovora o formiranju vlasti

Čović je upitan i da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o tome da je donošenje godišnjeg nacionalnog plana za NATO uvjet za imenovanje mandatara Vijeća ministara.

Nastavak pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini za srijedu je najavio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, nakon održane konstituirajuće sjednice Predsjedništva HNS-a  u Mostaru. Na sastanku će tvrdi prisustvovati više stranaka.

– Svi oni koji žele na neki način i vjeruju da su dio ovog partnerstva iz nužde. Ustav i Zakon je takav. SNSD sigurno, i SDA sigurno. Mislim da će ovaj put gospodin Dodik biti domaćin – naglasio je.

Čović je upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o tome da je donošenje godišnjeg nacionalnog plana za NATO uvjet za imenovanje mandatara Vijeća ministara.

– Ako mi trebamo danas na nivou vlasti govoriti da moramo poštovati Ustav i zakon, onda smo u velikom problemu. Prije svega, Ustav i zakon bez obzira o čemu se radi. Ja sam uvjeren da je to neki politički manevar kojeg svojevremeno imaju neke od kolega. Vidite te partnere koji se spominju ponekad, jedan dan jedni, drugi dan drugi. Bošnjačke stranke mogu između sebe dogovarati što god žele – ističe Čović, dodavši da je ista stvar i kod predstavnika srpskog naroda.

– Kao što smo i mi na HNS-u dogovorili u ime hrvatskog naroda. Neće biti mandatara dok ne bude čitavog dogovora za Vijeće ministara – poručio je Čović.

Na raniji ultimatum, prema kojem se vlast neće formirati bez usvajanja Izbornog zakona, Čović je sada kazao da nema nikakvih ultimatuma te da je HNS već rekao svoje, a to je da nikada više bošnjački narod neće birati hrvatske predstavnike

– HNS ima vrlo jasna stav i ja sam siguran da ćemo naći partnere s kojima možemo promijeniti izborni zakon i otvoriti sve pozitive evropske procese u BiH- naglasio je.

Na upit novinara komentarisao je Čović i lutku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koju su učesnici nosili tokom tradicionalnog Karnevala u Čapljini, kazavši da je i u Rijeci bila statua Andreja Plenkovića.

– To je karneval, nekad su bili moji likovi po tim karnevalima, bio je i visoki predstavnik Valentin Inzko, prije 5-6 godina i nije bilo nikakve priče. Nemojte miješati karnevale i zabavu. Ne govorim u konkretnom slučaju. Pitanje je da li je to trebalo raditi, ali to je karneval. Previše je ovih teških tema, što se tiče drugog bošnjačkog člana Predsjedništva nemam nikakvog komentara – poručio je.

Za petnaestak dana će HNS dobiti predsjednika GV i sve ono što je potrebno za rad.

 

FAKTOR