Lukić na suđenju za zločin u Štrpcima: “Stomak mi se prevrne kad čujem za ovo”

Prema optužnici terete se Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić da su 27. februara 1993. godine iz voza broj 671 u 15.48 sati, na relaciji Beograd – Bar, u stanici Štrpci, na 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane formacije “Osvetnici” Vojske Republike Srpske oteli 20 putnika. Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u Drinu.

Na prvom glavnom pretresu za zločin u Štrpcima, kada je 1993. godine iz voza oteto 20 putnika, koji su kasnije ubijeni, svo petoro optuženih izjasnilo se da nisu krivi.

Prema optužnici terete se Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić da su 27. februara 1993. godine iz voza broj 671 u 15.48 sati, na relaciji Beograd – Bar, u stanici Štrpci, na 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane formacije “Osvetnici” Vojske Republike Srpske, oteli 20 putnika. Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u rijeku Drinu.

Na današnjem prvom glavnom pretresu, svo petoro optuženih izjasnilo se da ne priznaje krivicu, pa je tako prvooptuženi Gojko Lukić rekao da “mu se stomak prevrne kad čuje za ovaj zločin”.

– Stvarno nemam nikakve veze sa ovim, majke mi mile – rekao je Lukić, dodavši da je tada radio za “Službeni glasnik” u Beogradu.

Kako je naveo, za zločin u Štrpcima je čuo poslije rata, a 1993. godine uopće nije bio u Bosni i Hercegovini.

Optuženi Ljubiša Vasiljević također je rekao da nikakve veze nema sa zločinom, kao i da je teško ranjen 21. jula 1992. godine, zbog čega se nikada više nije vraćao na ratište. On je ispričao da je kao rezervista otišao preko Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na ratište, da je bio u policijskoj stanici Višegrad, ali da je nakon ranjavanja bio na liječenju u bolnici u Užicu, zatim na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a potom na terapiji u Selter banji, te da je njegovo liječenje trajalo do kraja maja 1993. godine.

Njegov brat Duško Vasiljević izjavio je: “Odgovorno tvrdim da nemam veze sa zločinom za koji se teretim”.

Kako je rekao, iz patriotskih razloga je otišao u Višegrad, kao i njegov brat, ali je tamo bio do 10. jula 1992. godine, kada se vratio, jer je žena trebalo da mu se porodi, a potom se na ratište nije vraćao.

Jovan Lipovac, koji je bio pripadnik Višegradske brigade, kazao je da su od optužnice samo njegovi podaci tačni.

– Nisam učestvovao ni u čemu, od toga ništa nije tačno – kazao je Lipovac.

Među optuženima je i Dragana Đekić, koja je bila optužena i za zločine u Sjeverinu, a navela je da apsolutno nikakve veze sa pomenutim zločinom nema. Ona je optužila zamjenika tužioca za ratne zločine Brunu Vekarića da joj je tokom vremena provedenog u pritvoru ponudio da izađe odmah, ako potvrdi navode optužnice.

Đekić je ispričala da je Milana Lukića, brata prvooptuženog Gojka Lukića, poznavala, te da je u januaru 1993. godine Milan Lukić od nje tražio da mu dovede dobrovoljce, što je ona i učinila. Prema njenim riječima, ona je istog dana kada se zločin desio u Višegradu čula da se priča da je Milan Lukić kriv za taj zločin, kao predvodnik “Osvetnika”, ali ništa od toga nije vidjela, već samo čula priče.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima. Iako je početak glavnog pretresa bio zakazan za januar, on je odložen zbog bolesti jednog od optuženih.

Slijedeće ročište zakazano je za 3. i 4. april.

 

Faktor