Ovo je tek finalizacija prvog koraka za BiH

Bosna i Hercegovina je Evropskoj komisiji dostavila i dodatne odgovore na Upitnik. Poslije rekordnih 14 mjeseci koji su bili potrebni da BiH odgovori na prvu rundu pitanja i pet mjeseci nakon probijenog roka za dostavljanje dodatnih odgovora koji i prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika nisu sva kompletirana, u BiH ali i Briselu postoji nada da će do kraja mandata ove Evropske komisije doći do pozitivne odluke kada je riječ o kandidatskom statusu zemlje za članstvo u EU.

ŽDa predavanje dodatnih odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji ”nije istorijski trenutak” za BiH smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda. Den Preda naglašava da je slika uspjeha BiH zbog konačnog predavanja dodatnih odgovora ”izmiješana”.

”Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primjetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije istorijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A biće ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU”, kaže Dan Preda za DW.

Da će nastavak puta BiH ka članstvu zavisti od budućih koraka u zemlji, a ne toliko od podnijetih odgovora na Upitnik, smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda.

”Da bi BiH dobila kandidatski status neophodno je da se formira vlast bez odlaganja. Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu evrointegracija zemlje”, zaključuje Dan Preda u razgovoru za DW.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han najavljuje da će krajem marta doći u posjetu BiH kako bi se lično uvjerio u stanje na terenu i koliko su obećanja bh. političara sprovedena u djelo. Od te ocjene u velikoj mjeri zavisiće i mišljenje Evropske komisije o kandidtskom statusu BiH koje se očekuje krajem maja, ali i odluka zemalja članica u junu.

 

(Vijesti.ba / DW)