Ekshumirano tijelo Davida Dragičevića: Suzama i jecajima ispraćen iz Banje Luke

Tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića koji je ubijen prošle godine ekshumirano je jutros iz grobnog mjesta u Banjoj Luci. Tijelo će biti prebačeno u Austriju te će biti sahranjen u Wiener Neustadu gdje živi njegova majka Suzana.

Tim od šest stručnjaka izvadio je tijelo iz sanduka i pripremio za transport koji su ranije ugovorili Davidovi roditelji. Majka Suzana kazala je da su se na ovo odlučili kako bi David konačno pronašao svoj mir, a ona mogla obilaziti grob svoga sina, jer se u Banju Luku ne planira vraćati.

Ogorčeni građani iz cijele BiH, regije i svijeta poslali su poruke podrške Davidovoj porodici te upitali vlasti da li se stide svog zla. Poručili su kako neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dok počinioci ovog djela ne budu procesuirani.

Gradskim grobljem odzvanjali su tihi jecaji prisutnih koji su držali transparente i Davidovu fotografiju. Po okončanju ekshumacije vikali su “Pravda za Davida”.

“Pokazali smo da borba nije prestala kada je otišao Davor. Danas odlazi i Davidovo tijelo, ali on ostaje s nama. Mi smo svi David. Danas je dan kada je poslana jedna poruka – mrtvi ovdje nemaju mira. David je blaćen poslije smrti, kao i njegovi roditelji i svi koji su stali uz njih”, kazao je za Fenu Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida”, na Novom groblju u Banjoj Luci gdje je u toku ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića.

David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo pronađeno je u rijeci Crkvena na ušću u Vrbas 24. marta. Od tada traje pravna bitka roditelja za istinu i pravdu, kojoj su se pridružili brojni građani širom BiH i svijeta. Njegov otac tvrdi da je David osam dana mučen, zlostavljan, silovan, ubijen i onda položen u rijeku da izgleda kao da je riječ o nesretnom slučaju.

Dragičević je rekao kako posjeduje i snimak na kojem se vidi kako pretučenog Davida vuku po asfaltu i ubacuju u vozilo Dacia Duster koji koristi banjalučka policija. Snimak još nije prikazan jer Davor smatra kako to ništa ne bi promijenilo i da bi ubice i dalje slobodno hodale kao i do sada.

O slučaju Davida Dragičevića pisali su brojni svjetski mediji, a međunarodna zajednica apelovala je na bh. vlasti da ovaj slučaj riješe bez odgađanja.

klix