Stanje na putevima

Jak vjetar mjestimično formira sniježne nanose u jugozapadnim krajevima, zbog čega se usporeno saobraća na dionicama: Livno-Kupres, Glamoč-Mliništa, Bosansko Grahovo-Strmica i Livno-Drvar.

Na putnom pravcu Livno-Šuica obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega mjestimično ima i na ostalim dionicama u višim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Turbe-Banja Luka, Bosanski Petrovac-Drvar i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji odrona, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, kao i na regionalnom putu R-469 Banovići-Zavidovići u mjestu Željova.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se i u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.