“Nominiraj ideju za muzejski suvenir“

Fondacija “Kulturno naslijeđe bez granica“ Bosne i Hercegovine i Zavičajni muzej Goražde danas su raspisali konkurs za mlade “Nominiraj ideju za muzejski suvenir“ s ciljem promocije vrijednih kulturnih dobara ovog dijela BiH.

Prema riječima kustosa Zavičajnog muzeja Goražde Admira Džemidžića, na konkurs se mogu prijaviti mladi do 18 godina koji žive na području Goražda, Ustikoline, Novog Goražda, Ustiprače, Rogatice, Foče, Višegrada i Prače.

-Cilj ovog konkursa je da mladi istraživanjem naslijeđa ovog dijela BiH osmisle ideju za budući muzejski suvenir i tako predoče kako bi svoj kraj predstavili nekome ko u njemu nikad nije bio. Mladi imaju priliku da istraže naslijeđe i predlože ideju koja će predstaviti bogatstvo kulturnih dobara – kaže Džemidžić.

Napominje da graditeljsko naslijeđe, spomenici, tradicionalni zanati, način življenja kroz prošlost, specifični arheološki lokaliteti ili historijske ličnosti, doprinose raznolikosti kulturne baštine.

– Ideje ne trebaju biti razvijene do finalnog proizvoda, te se mogu slati kao grafička riješanja ili u obliku teksta. Predložene ideje bi se kasnije koristile, uz adaptaciju, za ispis na tekstilne cekere, čaše, majice, razglednice, notese, ali i izradu replika, nakita inspirisanog naslijeđem, dodataka za mobilni telefon i slično. Tri najbolje ideje bit će simbolično novčano nagrađene, a jedno od rješenja bit će pretočeno u suvenir Zavičajnog muzeja Goražde – pojasnio je Džemidžić.

Naveo je da pored pojedinaca, prijedloge ideja mogu slati zainteresirane grupe mladih, škole, školske sekcije ili razredi.