Od karcinoma dojke obolijevaju ne samo žene već i djevojke

U porastu je i broj pacijenata s drugim vrstama malignih oboljenja <195> Osim psihološke i podrške u liječenju oboljelih, organiziraju i preventivne akcije.

Prema podacima Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“, broj oboljelih u BPK Goražde u naglom je porastu.

Starosna dob

– Radi se o velikom porastu broja oboljelih od karcinoma dojke. U 2017. godini smo imali jednu pacijenticu kod koje je otkrivena ova bolest, 2018. je bilo devet, a samo za nekoliko mjeseci ove godine imat ćemo, bojim se, tri ili četiri nove pacijentice. U porastu je i broj pacijenata s drugim vrstama malignih oboljenja – kaže predsjednica Udruženja Mersiha Pecikoza.

Posebno zabrinjava što se pomjera i starosna dob oboljelih.

– Nažalost, nisu više samo žene u pitanju, već i djevojke. Starosna dob oboljelih nekad je bila preko 50, pa preko 40 godina, a sada imamo i djevojke koje obolijevaju od karcinoma – ističe Pecikoza.

Osim psihološke i podrške u liječenju oboljelih, „Biser“ organizira i preventivne akcije, čiji je cilj ohrabriti građane da vode računa o svom zdravlju i redovno obavljaju preglede, pogotovo kada se radi o karcinomu dojke koji je, kad se blagovremeno otkrije, izlječiv.

 Nema obaveze

Pecikoza ističe da je broj mamografskih pregleda u Kantonalnoj bolnici Goražde prošle godine povećan za 60 posto, ali i da je sistem još neuređen jer ne postoji obaveza zdravstvenih pretraga vezanih za karcinom.

– Samo dvije firme u Goraždu do sada su mamografski pregled uvele kao obavezan u postupku izdavanja ljekarskih uvjerenja. Nadam se da će to učiniti i ostale jer pregledi u ovom kantonu su besplatni – dodaje Pecikoza.

Kupovanje morfij flastera  

Svi pacijenti iz BPK upućuju se na liječenje u Sarajevo, problema s terapijama nema, osim što BPK još ne primjenjuje zakonske odredbe po kojima bi pacijentima bili plaćeni troškovi prijevoza.

– Zakon je izglasan 2003. godine na državnom nivou, ali kod nas još nije ni razmatran, ni primijenjen. I imamo problem što se morfij flasteri za pacijentice u terminalnoj fazi moraju kupovati, jer nisu na esencijalnoj listi, a pet flastera košta oko 90 KM – pojašnjava predsjednica Udruženja „Biser“.

 

Avaz