Nova lista najsretnijih država, evo gdje je BiH

Najsretnija zemlja svijeta je Finska, a najmanje sretna Južni Sudan.

Od država na brdovitom Balkanu najsretnija je Slovenija, pokazao je novi danas objavljeni izvještaj o sreći u svijetu, koji je rangirao 156 zemalja svijeta po faktorima kao što su očekivani životni vijek, socijalna pomoć i korupcija.

Slovenci su se našli na 44. mjestu, Kosovo na 46., dok su Srbi na 70. poziciji. Crna Gora je 73., Hrvatska 75., Bosna i Hercegovina 78., a Sjeverna Makedonija – je na 84. mjestu.

Finska je drugu godinu zaredom najsretnija zemlja u svijetu, a od prvih deset mjesta na listi pet su nordijske zemlje. Slijede Danska, Norveška, Island i Holandija.

Zanimljivo je da se četiri države nalaze u prvih 10 najsretnijih u posljednjih pet godina, to su Danska, Švicarska, Norveška i sada Finska.

Velika Britanija se popela na 15. poziciju, iznad Irske i Sjedinjenih Američkih Država koje su preuzele prošlogodišnje britansko 19. mjesto i tako se našle na svom najnižem rangu ikad. Iako su SAD svake godine sve bogatije, zemlja je sve manje sretna i za dvije godine pala je sa 14. na 19. mjesto.

Rusija je sa 59. pala na 68. poziciju, Francuska je na 24., a Kina na 93. mjestu.

Osim Južnog Sudana, deset najmanje sretnih država su Centralna Afrička Republika, Afganistan, Tanzanija, Ruanda, Jemen, Malavi, Sirija, Bocvana, Haiti i Zimbabve.

Meik Wiking (Meik Viking), izvršni direktor Instituta za istraživanje sreće, istakao je da se pet nordijskih zemalja rangiralo visoko jer “nešto rade kako treba u stvaranju dobrih uvjeta za život”.

– Ukratko, nordijske zemlje su dobre u pretvaranju bogatstva u blagostanje – istakao je on.

Viking je, također, ukazao da je zavisnost u američkom društvu od videoigrica, društvenih medija, brze hrane, šopinga, kockanja u porastu što je možda razlog pada SAD na listi najsretnijih.

avaz