Pogledajte konferenciju na kojoj je DF opravdavao odluku o pregovorima za vlast

Opravdanje za započinjanje pregovora sa SDA, HDZ-om i SNSD-om našli su prije svega u izmjenama Izbornog zakona BiH, evropskim i NATO integracijama, kao i socioekonomskim reformama. Kako kažu, jedan od ključnih uslova za formiranje vlasti bit će usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Miletić i Đonlagić rekli su da ne znaju kako će političke stranke reagovati na njihove zahtjeve, ali da DF, isto kao i SNSD i HDZ, ima svoje zahtjeve na kojima će temeljiti eventualnu priču o participaciji ove stranke u parlamentarnim većinama na nivou BiH i FBiH.

Oni smatraju da poenta političkih stranaka nije da 20 osoba dobije mandate u organima zakonodavne vlasti, već da preuzme odgovornost i pokuša nešto promijeniti u Bosni i Hercegovini.

Još uvijek nije jasno na koji način DF namjerava utjecati na procese s obzirom na to da tri zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH brojčano ne mogu ni na koji način utjecati na izmjene izbornog zakonodavstva. U prijevodu, izmjene Izbornog zakona BiH bit će izvršene na način na koji to dogovore SDA, HDZ i SNSD bez obzira na to da li ih DF podržao ili ne.

Najbolji primjer za ovo je “obaranje” prijedloga osude okupljanja četnika u Višegradu, a koji je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio DF-ov delegat Zlatko Miletić. Njegov prijedlog nisu podržali HDZ i SNSD.

Identičan slučaj je i s aktivacijom MAP-a. Ukoliko članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović odluče da imenuju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa taj mandatar bit će imenovan bez obzira na to da li se Željko Komšić kao treći član Predsjedništva BiH slagao s tim.

SNSD, HDZ BiH i SDA imaju dovoljno ruku da bez podrške ijedne druge parlamentarne stranke, pa tako i DF-a, usvajaju u Parlamentarnoj skupštini BiH zakone o kojima postignu dogovor. Skoro identična situacija bit će, prema svim procjenama, i na nivou FBiH gdje će parlamentarna većina biti još šira.

Miletić i Đonlagić su veliki dio konferencije za medije posvetili i priči o ujedinjenju stranaka lijeve političke orijentacije, poručujući kako je DF spreman uložiti svoj “politički subjektivitet” u novi politički projekt.

klix