Sjednica Vlade FBiH u petak u Mostaru

Na ministarskom nivou unutar Vlade FBiH se ovih dana pregovara da ne dolazi do preglasavanja na sjednicama.

Vlada Federacije, nakon što je posljednja sjednica prekinuta u Sarajevu 13. marta, nastavlja sa svojim radom. Kako saznaje Faktor, naredna sjednica će biti održana u petak u Mostaru. Podsjećamo, posljednju sjednicu je prekinuo premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Ovih dana se na ministarskom nivou, unutar Vlade FBiH, odvijaju pregovoru između predstavnika SDA, HDZ i SBB, u smislu, da u nastavku rada Vlade FBiH, nema preglasavanja. Danas je odlučeno da naredna sjednica Federalne vlade budu u petak u Mostaru, sa početkom u devet sati – rečeno nam je u Vladi FBiH.

Podsjećamo, Federalna vlada je posljednji put zasjedala 13. marta, kada je i prekinuta 174. sjednica. Razlog je bilo neslaganje ministara SDA na jednoj strani i SBB i HDZ na drugoj. Sporna tačka bilo je imenovanje rukovodioca Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH. HDZ-ovi i SBB-ovi ministri tražili su da se na ove pozicije imenuju njihovi kadrovi, trenutna vršiteljica dužnosti direktorice Vlatka Martinović, te za njenu zamjenicu bivša ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, uprkos tome što za godinu dana stiče uvjete za penziju.

U SDA su bili stava da Vlada u tehničkom mandatu ne može donositi takve odluke. Ministri SBB-a i HDZ- su htjeli izglasati ovu tačku dnevnog reda i time preglasati ministre SDA, zbog čega je premijer Federacije Fadil Novalić prekinuo sjednicu.

 

Faktor