EIB prošle godine uložio 242 miliona eura za projekte u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa operacija za zapadni Balkan Evropske investicijske banke (EIB) Mettea Rivellinija s kojim je razgovaro o projektima koji su u tijeku i planovima za nastavak saradnje.

Na sastanku je istaknuto da su u protekloj godini postignuta rekordna ulaganja EIB-a u Bosni i Hercegovini jer je potpisano šest ugovora ukupne vrijednosti 242 miliona eura te da se projekti odnose na privatni i javni sektor.

Naglašeno je da je do sada jedan od najvećih i tehnički najkvalitetnijih projekata koje financira EIB na Koridor 5C i to na dionici autoceste Banja Luka – Doboj, ali su u pripremi novi projekti koji se, osim infrastrukture, odnose i na pojekte zaštite od poplava, zdravstvo te razvoj malih i srednjih poduzeća.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo stupnjem implementacije projekata EIB-a u BiH, te naglasio kako očekuje nova ulaganja u oblasti infrastrukture jer su novi projekti u postupku pregovaranja.

Prema riječima ministra Bevande nužno je pružiti jaču podršku privatnom sketoru kroz povoljne programe kreditiranja što će doprinijeti povećanju investicija i ekonomskog rasta.

Rivellini je istaknuo kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a i da očekuje još bolju siradnju u budućnosti te je ministru Bevandi na danšnjem sastanku predstavio novoimenovanu predstavnicu EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrinu Friscia.

 

klix