Bakira Hasečić: Nastavlja se sramno ismijavanje žrtava u Višegradu

Nakon orgijanja četnika u Višegradu, 10. marta, što je ponovo zaledilo krv u žilama preživjelih Bošnjaka koji još tragaju za kostima svojih najmilijih, a u ovom dijelu BiH ubijeno ih je oko 3.000, za danas je najavljeno obilježavanje “dana ruskih dobrovoljaca”, koji su učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih historijskih događaja entiteta Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce koji su poginuli u ratu, saopćeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

U saopćenju se dodaje da je poginulo 37 ruskih dobrovoljaca koji su ratovali za Republiku Srpsku, a od njih trojica u Višegradu gdje im je podignut i spomenik na groblju Megdan. Kako je najavljeno, obilježavanju će prisustvovati predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Bakira Hasečić, jedna od priživjelih žrtava rata u Višegradu, kaže da je ovo još jedno pozivanje i podsjećanje na klanje u “krvavom Višegradu”, a da pravna država ne reaguje.

– Srbi u RS-u, genocidnoj tvorevini, mogu obilježavati šta žele, a nesrpsko stanovništvo, posebno Bošnjaci, ne mogu ni ukopati svoje ubijene za kojima još tragamo. Neka je na sramotu svima u RS-u na još jednom ismijavanju i nepoštivanju žrtava nad kojima su počinili genocid. Neka se srami međunarodna zajednica, domaće sudstvo i kompletna vlast u BiH što ne poduzimaju ništa da se prestanu vrijeđati žrtve i da oni koji su počinili zločine odgovaraju za svoja zlodjela – kazala je Hasečić.

Bilal Memišević, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Višegradu, povodom obilježavanja “dana ruskih dobrovoljaca” koji su učestvovali u agresiji na BiH kazao nam je da u RS-u imaju svoj kalendar nečasnog obilježavanja dugih 18 postratnih godina i sa tim provokacijama kreću u rano proljeće i završavaju u kasnu jesen.

-Bosanska zemlja pripada bosanskom čovjeku. Ako su vojnici iz Srbije i Rusije ginuli u Bosni i Hercegovini, onda to potvrđuje da je na BiH izvršena agresija. Otkud na bosanskoj zemlji ruski i srbijanski vojnik. BiH podnosi i podnosit će žrtvu bosanskog čovjeka bez obzira na to da li on bio Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Bosanska zemlja podnosi svoje narode i svoje žrtve. Ako polažu cvijeće na spomenik ruskom vojniku, onda potvrđuju učešće i participaciju zvaničnih ruskih formacija u agresiji na BiH – kaže Memišević.

– Ovi koji to obilježavaju nisu svjesni da BiH ima svoju hiljadugodišnju tradiciju i pohodile su je razne vojske i BiH je opstala i opstat će. U Višegradu nakon ubistava i protjerivanja ponovo živi oko 1.500 Bošnjaka i pored svega što nam se čini, mi ćemo opstati u Višegradu, kao i naša Bosna i Hercegovina koja pripada svim građanima koji u njoj žive – kazao je Memišević.

faktor.ba