Autističnom dječaku iz Rudog odobreno prisustvo nastavi

Slavku Mrševiću, koji ima najblaži oblik autizma, danas je odobreno polaganje razrednog ispita za prvi razred zanimanja saobraćajni tehničar drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u Rudom, nakon što ga je 2016. godine Srednja saobraćajna škola izbacila jer je odbila da prilagodi nastavni plan i program njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

 

Ovu odluku u Slavkovu korist danas je donijela ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju po članu koji tretira izuzetne specifične slučajeve.

 

“Ministarstvo je saglasno da Slavko Mršević prisustvuje nastavi sa bivšim odjeljenjem četvrtog razreda, uz pratnju asistenta. Čim danas proslijedimo ovo rješenje Srednjoškolskom centru u Rudom, Slavko će već u ponedjeljak, 15. aprila, moći da prisustvuje nastavi”, rekla je Trivić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa roditeljima ovog dječaka.

 

Trivić je istakla da će predstavnici Ministarstva i dalje biti u kontaktu sa Slavkovim roditeljima radi donošenja odluka u njegovom interesu, budući da će dalje školovanje morati da nastavi ili u Srednjoškolskom centru Rudo ili posredstvom Zavoda za obrazovanje odraslih.

 

Nenad Mršević, Slavkov otac, rekao je da ga je ova vijest veoma obradovala i da će, nakon tri godine pravne borbe porodice za Slavkovo obrazovanje, od danas sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske biti partner, a sve radi najboljeg interesa njegovog sina.