Grupa migranata ilegalno prešla iz Crne Gore u BiH

Grupa migranata čiji je snimak u prostorijama za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk objavljen u medijima ilegalno je van graničnog prijelaza prešla iz Crne Gore u BiH zbog čega je s MUP-om Crne Gore dogovorena readmisija na MGP Klobuk, stoji u saopćenju GPBiH.

Migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente izuzev potvrda da su tražioci azila u Crnoj Gori.

Nakon što su im službenici Jedinice granične policije Trebinje osigurali vodu i hranu do primopredaje pripadnicima MUP-a Crne Gore, smješteni su u prostorijama za zadržavanje (jedinim koje Granična policija BiH ima na MGP Klobuk za tu svrhu).

Pri tome ističemo da je MGP Klobuk prijelaz projektiran i izgrađen od sredstava EU čiji montažni objekti nisu klasično zidani tako da su prostorije za zadržavanje ograđene metalnim pregradama, ali je riječ o klimatizirnim i prostorijama s grijanjem, pod videonadzorom, s dnevnom svjetlošću i sanitarnim uvjetima, a migranti u njima nisu bili zaključani.

Prostorije su predviđene za kraća zadržavanja do šest sati, a migranti u njima nisu proveli duže od dva sata.

Granična policija BiH demantira nehumano postupanje prema migrantima na MGP Klobuk u prostorijama koje imamo na raspolaganju.

Istovremeno ističemo da su službene prostorije i uvjeti rada službenika Granične policije BiH na velikom broju graničnih prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija na MGP Klobuk, gdje su migranti boravili kratko vrijeme.

Granična policija BiH je u obraćanju javnosti i nadležnim tijelima godinama ovo isticala kao samo jedan od brojnih problema s kojim se susreću policijski službenici u svakodnevnom radu.

 

Avaz