DRUŽENJE MLADIH OMS GORAŽDE – zajedno ka budućnosti

U četvrtak, 25.aprila 2019.g., u sedmici u kojoj je obilježen Dan planete Zemlje (22.april), grupa mladih Odbora za međureligijsku saradnju Goražde posjetila je sadnice koje su 17.marta 2016.g. posadili u Goraždu i Novom Goraždu  u okviru projekta ‘Zajedno ka budućnosti’.

 

Sadnja parkovskog drveća je aktivnost koju su osmislili i u proljeće 2016.g. realizirali mladi aktivisti Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde, a drveće su posadili kao simbol saradnje vjerskih zajednica i crkava na zajedničkom putu ka izgradnji trajnog mira i svih drugih pozitivnih vrijednosti koje vjerska učenja nude. U isto vrijeme, sadnjom drveća mladi su željeli ukazati na važnost očuvanja životne okoline i pozvati na odgovornost za zajedničku bućnost.

 

Mladi su tada  posadili po jedno parkovsko drvo (japanska trešnja – prunus serrulata) ispred Sportske dvorane u Novom Goraždu i u parku pored zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra i Kajserija džamije u Goraždu. Sadnji je, pored predstavnika crkava i vjerskih zajednica, lokalnih uprava, Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i Fondacije Mozaik, prisustvovao i mladi gost iz Japana Taiki Sato.

 

Danas, tri godine poslije, mladi su uz behar trešanja razgovarali o svojim aktivnostima, onim prošlim i predstojećim, nastavljajući projekat kojeg su tada nazvali ”Zajedno ka budućnosti”. Razgovarali su i o dolazećim danima najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa i najodabranijeg mjeseca kod muslimana blagoslovljenog ramazana. I kao što behar trešanja koje su tri godine ranije posadili uljepšava dane onih koji ga vide, tako i njihovo druženje uveseljava sve ljude dobre volje koji žele vidjeti ljepšu i svjetliju budućnost pokoljenja koja dolaze.