Ramazanski vozić simbolično najavio dolazak mjeseca posta u Goraždu

Početak mjeseca posta koji je nastupio večeras sa zalaskom sunca po mnogo čemu je drugačiji u Goraždu, gdje je prvi put organiziran Ramazanski vozić. Najmlađi Goraždani okupili su se na platou Centra za kulturu te zajedno prošetali do džamije Kajserije. U rukama su nosili „fenjerčiće“, lampice, baterije, kako bi izgledali kao mali kandilji. Ispred džamije Kajserije su dočekali ezan, klanjali akšam namaz i nastavili druženje. Počastili su se kolačima koje su priredili njihovi roditelji koji su inače zaslužni za organizaciju ovog događaja po uzpru na druge bh gradove.

Ideja je inače potekla od Delile Klovo Kajić, a rado su je prihvatili roditelji koji su odlučili sve sami organizirati, te su formirali i tim volontera.

„Ideju o Ramazanskom voziću je prije nekoliko godina inicirala organizacija „ISRA“ u Sarajevu a kasnije su to prihvatili i drugi gradovi u BiH, pa smo i mi tako odlučili u dogovoru sa glavnom imamu Medžlisa IZ Goražde Rasimom ef. Džafićem  i ostalim imamima kojima se to dopalo i prijatno smo se iznenadili interesovanjem roditelja koji su prijavili svoju djecu“, kaže Delila Klovo-Kajić.

Harun efendija Karović djeci je održao i zanimljivo predavanje o ramazanu, a sve skupa bilo je jendo lijepo druženje uz slatkiše koje su pripremili roditelji.

Tako je po prvi put u Goraždu na ovaj način simbolično najavljen dolazak mjeseca posta i dobrih dijela kojem se raduju Muslimani širom svijeta, a novina je da će ovog ramazana početak iftara najavljivati ramazanski top kojeg je gradu prošle godine donirao Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva koji je na ovaj način želio prenijeti dio tradicije Sarajeva u Goražde, ali i druge bh. gradove.

Dolazak mjeseca ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja primjetan je u cijelom gradu, a vjernici se osim postu raduju i teravih-namazima, zajedničkim iftarima i sehurima koji ih očekuju.