Goražde domaćin 21. susreta dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH

Goražde će 9.maja biti domaćin 21. susreta dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH „Zlatni ljiljan i zlatna policijska značka“. „Grad heroj“ s radošću dočekuje saborce i prijatelje iz različitih dijelova BiH  istaknuto je na današnjoj pres konferenciji Organizacionog odbora.

„ Potrudili smo se da potvrdimo naše tradicionalno gostoprimstvo i spremni smo za ovaj veliki događaj koji za cijeli BPK  i Grad Goražde predstavlja i priznanje za nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije“ – kazao je predsjednik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja „ Zlatni ljiljan“ BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo.

Više od 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH, ovom prilikom položiće cvijeće na Centralnom spomen obilježju „Goražde grad heroj, svojim braniocima“,  zatim će prošetati ulicama grada  da bi cvijeće položili i uz Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995.godina. U velikoj sali Centra za kulturu Goražde bit će održana svečana akademija na kojoj će, kako se očekuje, govoriti i visoki zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti FBiH, BPK  i Grada Goražde.

Uvod u ovu manifestaciju bit će okrugli sto „Zločin bez kazne“ koji će se sutra u 18 sati održati u velikoj sali Centra za kulturu. Učesnici skupa govorit će o agresiji na Goražde te još jednom ukazati na činjenicu da  da do sada za zločine nad stanovništvom Goražda niko nije procesuiran pred zvaničnim pravosudnim organima BiH.

„ Podsjetit ćemo se na stradanje Goraždana tokom agresije te ukazati na poslijeratnu nepravdu koja nam se dešava, jer istina se uporno zatire. Mi moramo tragati za njom i insistirati na odgovorima na pitanje – zašto niko i 24 godine od kraja rata nije niti dana odgovarao za zločine koji su počinjeni nad stanovnicima Goražda u kojem je stradalo oko 4000 ljudi, od kojih oko 2000 civile i 148 djece. Sutra ćemo zajedno podijeliti to breme i biti istrajni u cilju da dođemo do istine“ – kazao je predsjendik Fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar.

Podršku organizaciji 21. susreta dobitnika najvećih ratnih priznanja  FBiH dao je i  resorni ministar Edin Aganović.