SVE SPREMNO ZA SVEČANOST OTVARANJA ZGRADE SOCIJALNOG STANOVANJA U RASADNIKU

Nakon što je izgradnjom zgrade socijalnog stanovanja u naselju Rasadnik, obezbjeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada, danas je u Velikoj sali zgrade Gradske uprave organizovano potpisivanje ugovora sa porodicama koje će koristiti ove stanove, dok je svečanost otvarnja zgrade zakazana za srijedu 22.05.2019.

Pomenuta zgrda izgrađena je u sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a implementatori su bh. institucije.

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14 000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion Eura, a učešće naše Države iznosi oko 15 miliona Eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).

O važnosti izgradnje zgrade u naselju Rasadnik njenom otvaranju, kao i o tome da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ”Sve je spremno za srijedu kada je planirano svečano otvaranje novoizgrađene zgrade socijalnog stanovanja u naselju Rasadnik. Riječ je o zgradi koja je izgrađana u sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) i mi smo pripremili projekat da apliciramo za 10 zgradu, jer jedan lokalna zajednica nije ispunila potrebne uslove i mi smo aplicirali i očekujemo da će u srijedu tokom svečanosti donatori imati razumjevanje i da će nam odobriti sredstva za gradnju desete zgrade koja bi se gradila pored ove većizgrađene. Danas potpisujemo ugovore sa 20 porodica odnosno 60 članova porodica koji su dobili ove stanaove. Izgradnja je koštala oko 1.200.000,00 KM. Raspisan je Javni poziv na koji su se prijavili nakon čega je urađeno bodovanje od strane naše Komisije, zatim Komisija sa federalnog i državnog nivoa i od strane donatora tako da su ovu zgradu smješten odrđen broj porodica iz kolektivnih cenatar a i porodice koje su u stanju socijalne potrebe. Imamo još 4 kolektivan centra i mi planiramo da sa 2020. godinom zatvorimo sve koleltivne centre u našem gradu.”

Da Hasan Pašović – ”Dobijanjem ovog stana ja po prvi put rješavam status stanovanja zahvaljujući Gradu Goraždu na čelu sa Gradonačelnikom i donatorima. Moja porodica je šestočlana i ovaj stana nam mnogo znači, jer ovim rješavamo jednu brigu. Supruga i ja smo nezaposleni i imamo četvro djece i ovom prilikom želim da se zahvalim svim ljudima koji su doprijeli realizaciji ovog projekta.”