Danas počinje izgradnja Koridora 5 C

Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” danas će započeti radove na prvim kilometrima Koridora 5 C na području Republike Srpske (RS).

Prva dionica autoputa gradit će se na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica), dužine 5,65 kilometara, a bit će financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

To je prva od četiri planirane faze. Druga dionica je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara, prenosi Fena.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je rečeno da će Koridor 5 C na teritoriju RS-a biti dug 46,6 kilometara, od Doboja do Vukosavlja, i da je procijenjeno da će koštati oko 500 miijuna eura.

Izvođači radova su kompanije “Integral inženjering” i “Granit” Skoplje, s kojima je u ožujku potpisan ugovor.

Direktor “Autoputeva RS-a” Dušan Topić rekao je ranije i da su hrvatske ceste objavile odluku o dodjeli ugovora za izvođenje radova na mostu na rijeci Savi kod Gradiške, odnosno Stare Gradiške.

bhrt.ba