Osmi “Marš mira Sarajevo – Potočari”: Nijednu žrtvu nikada nećemo zaboraviti

Udruženje građana „Svjedoci svog vremena“ i ove godine organiziraju “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica”, osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Do sada su se za pohod prijavile 33 osobe iz svih dijelova BiH kao i prijatelji iz Italije.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da je pohod organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula, krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će se u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom “Maršu mira Nezuk – Potočari 2019”.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – istakao je Papić.

Predstavnici udruženja su tokom vikenda održali sastanak s Društvom prijateljstva “Koraci mira” iz Odžaka, koji ove godine prvi put organiziraju “Marša mira Dubrovnik – Nezuk – Potočari”.

Prema planu, učesnici će na put koji traje 18 dana krenuti iz Dubrovnika prema Stocu, Mostaru, Konjicu te dio trase prepješačiti s učesnicima Marša mira iz Sarajeva, ali će u Potočare stići iz drugog pravca.

FENA