U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

U organizaciji  Udruženja žrtava rata”  Foča 92-95” u tom gradu  danas je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Ispred zloglasnih logora za žene “Karamanove kuće” u Miljevini I sportske dvorane “Partizan” u Foči položeno je cvijeće te odata počast svim  zlostavljanim i ubijenim  djevojčicama, djevojkama i ženama. Mirnom šetnjom do glavnog gradskog trga te šutnjom sa transparentima, odata je počast svim zlostavljanim ženama u BiH.

Organizatori su podsjetili da je u Foči tokom  agresije na BiH ubijeno više od 3000 Bošnjaka, a gotovo svaka treća žrtva su žene. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje I silovanje u kojem  je po prvi put zabilježeno seksualno ropstvo kao I prodaja žena. Silovane su čak I djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11. godina.

 Zehra Murguz jedna je  od preživjelih žrtava seksualnog nasilja u zloglasnom logoru “Partizan”.

Žrtva sam zločina nad zločinima, preživjela sam svašta. Ovo mjesto, objekat Patizan je slobodno mogu reći, mjesto genocida nad ženama, djevojčicama, djevojkama. Silovane su kćerka na očigled majke i majka na očigled kćerke. Kad bi znali zidovi pričati, pisala bi se duga historija. Svaka ova kuća koja se vidi i ne vidi bila je mjesto zlostavljanja žena koje nisu pravoslavne nacionalnosti, samo nas je to dijelilo. Ipak ja danas ljude dijelim samo na dobre i zle” – priča Zehra.

Kaže da joj se posebno urezala u sjećanje činjenica das u zločine činile dojučerašnjw komšije.

“ Pamtim da su nam te naše istinske komšije nanijele najviše zla. Ja sam uspjela doprinijeti  da se osudi zločinac koji je ubio moju porodicu i mene zlostavljao, I njegovo  ime i prezime danas je ratni zločinac, umjesto častan pravoslavan čovjek. Nastvaiću svoju borbu jer i nerođeno dijete treba da zna šta se dešavalo na ovim prostorima, ovo je BiH” – dodaje.

Halida Konjo-Uzunović  predsjednica Udruženja žrtava rata” Foča 92-95” naglašava da se  tačan broj  silovanih I ubijenih žena u logorima nikada ne može tačno utvrditi, ali da  obilježavanje  Međunarodnog  dana  borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, nije slučajno danas organizovano u  ovom gradu.

„ Foča je na prvom mjestu po zločinima nad ženama u BiH i nažalost najveći broj zločina se desio upravo ovdje. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da se zlo nikada i nikome više ne ponovi. Stojimo pred najvećim logorom, najvećim mučilištem, fabrikom smrti, za žene, devojke i djevojčice po broju silovanih i zatčenih i ubijenih žena. Druga po broju zločina je „Karamanova kuća. Šeljmo poruku da nakon punih 27 godina šutnje, stigme bola, patnje, tišine da se konačno stavi jedan hladni kamen na ovu zgradu. Spomen ploča je najmanje što se može uraditi za naše žene,  da se to mjesto obilježi i da se kaže istina, ona je jedna i to je ono što se desilo, a to je zločin nad ženom“ – poručila je Konjo-Uzunović.

Dozvola lokalnih vlasti za  postavljanje ploče na sportskoj dvorani “ Partizan”   kao sjećanje na razne torture koje su pretrpjele   bošnjačke  žene iz Foče, čeka se već nekoliko godina. U međuvremenu, na obližnjoj zgradi  naslikan je mural četničkog generala Draže Mihailovića.

“ Ipak se politički ambijent u Foči mjenja na bolje, to potvrđuju I obilježavanja ovakvih datuma. Svi zajedno trebamo pamtiti ali I raditi na stvaranju bolje budućnosti” – kazao je predsjednik SO Foča Izet Spahić.

SKupu su prisustvovale I predstavnice mreže “Žene u crnom” iz Crne  Gore, dok članicama ove organizacije iz Beograda danas nije dozvoljen ulazak u BiH.

Sabina Talović  članica crnogorske mreže ističe da se želi pružiti snažna podrška  članicama Udruženja žrtava “Foča 92 – 95” koje se, kako je kazala,  snažno bore za pravdu, za prava žrtava,  priznavanje patnje žrtvama i za osuđujuće presude onima koji su to činili i onima koji su to naređivali.

“ Od sportskogg objekta napraviti jedan logor za najgore i najgnusnije zločine koji se mogu desiti jednoj ženi, porodici, naciji, državi, čovječanstvu je nešto za nepovjerovati i nešto što vas nagoni na šutnju koja je danas ipak jako glasna. Dolazimo iz država koje su bili agresori da se stidimo u ime onih koji su se odupirali i da kažemo da se ne slažemo, i da zločini koji su počinjeni, nisu počinjeni u naše ime. Naše drugarice iz mreže iz Srbije spriječene su da uđu u BiH i mi znamo da to nije nimalo slučajno  jer se zadnjih mjeseci pojačavaju represije nad tom malom grupom Žena u crnom. Kada neko ne dozvoljava da uđete u državu onda nađe i razlog, ali one su ovdje s nama suosjećaju i dijele ovu bol i šalju poruku da mi nećemo stati” – kazala je Talović.

U Foči  su danas bile I potpredsjednica Federacije BiH Meliha Mahmutbegović te ministrica za ljudska prava u BiH Semiha Borovac  koja ističe  da država još uvijek nije dovoljno uradila za žrtve seksualnog nasilja u ratu.

“Kao država ne možemo se pohvaliti za ono što smo uradili. Posljednjih deset godina pokušavamo donijeti Zakon o žrtvama torture na državnom nivou ali bezuspješno. Lično sam i u ovom mandatu pokušala, ali nije uspio doći ni na Vijeće ministara. Ulaže se mnogo i taj nevladin sektor koji na neki način posredno ili direktno pomaže ženama žrtvama seksualnog nasilja, ali svjesni smo da se to ne može riješiti bez sistemskog zakonskog riješenja i istrajat ćemo na tome  što je i obaveza prema EU i Konvenciji o pravima žrtava nasilja, I država mora stvarati uslove za njihov bolji život ” – kazala je Borovac.  

Rezidentna koordinatorica UN-a , Sezen Sinanoglu naglasila je da se danas u cijelom svijetu obilježava dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama ali da je ona odlučila biti  dio događaja u Foči, zbog težine zločina počinjenih nad ženama ovog grada.

“Nakon tih događaja uslijedile su različiti pravni procesi koji su doveli do toga da se silovanje i seksulano ropstvo proglase ratnim zločinima i djelima protiv humanosti . Žrtve zaslužuju pravdu, poštovanje, prepoznavanje i dostojanstvo. Mi imamo želju da ih podržimo na svaki mogući način i u izgradnji kapaciteta koji će omoguiti da se pruži odgovarajuća briga i zaštita. Ništa se nije desilo njihovom krivicom I žene ne smiju biti stigmatizirane. Neophodno da im vratimo dignitet i poštovanje” – istakla je ona.

 

FENA