Osmić: Za deset godina izgubit ćemo pola miliona ljudi

U Bosni i Hercegovini, sudeći prema novim podacima državne Agencije za statistiku, i dalje je u padu broj rođenih, a raste broj umrlih. Istovremeno je sve manje sklopljenih brakova, a sve više razvoda.
Lošija situacija

Brojke kažu da je u našoj zemlji u prva tri mjeseca ove godine rođeno 6.189 beba, dok je umrlo 10.249 ljudi, čime se nastavlja negativan prirodni priraštaj, koji je, prema riječima sociologa, prisutan već tri godine.

Sklopljena su tek 2.893 braka, dok se razvelo 546 parova. U poređenju s istim periodom prošle godine, situacija je lošija.

– Bosanskohercegovačko stanovništvo rapidno stari, nedovoljno se reproducira i na narednom popisu, koji se planira za dvije-tri godine, imat ćemo znatno manje stanovnika i znatno starije stanovništvo, čiji će prosjek godina biti viši od 40 – ističe Amer Osmić, sociolog migracija sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Upozorio je da će naša zemlja za desetak godina spasti na manje od tri miliona stanovnika, sa oko 3,5 miliona, koliko je bilo prema popisu iz 2013. godine.

Trajno se sele

Osmić je kazao da je evidentno da BiH ostaje bez stanovnika, posebno onih u najboljoj vitalnoj dobi, jer se trajno sele iz naše zemlje, a oni koji ostaju, ne odlučuju se na brak i osnivanje porodice.

– Nemaju perspektivu da stvaraju porodice i rađaju djecu. Stanje u društvu je takvo da se ljudi u njemu ne osjećaju sigurno – dodao je Osmić.

Najlošija situacija, posmatrajući broj upisanih prvačića, je u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu te u livanjsko–duvanjsko-glamočkoj regiji, kazao je Osmić.

Moguća rješenja

Ne treba izmišljati toplu vodu kako bi se situacija promijenila, smatra Osmić.

– Hrvatska se time pozabavila. Prvi korak za poboljšavanje nataliteta je fokus na mlade. Mlada osoba koja nađe posao, treba se stimulirati kroz smanjenje poreza, a veća primanja. Treba riješiti stambeno pitanje, ali ne kroz kredite nego mladima dati stanove pod kiriju, mogućnost da ga za deset godina otkupe. Potrebni su i bolji uslovi u vrtićima – poručio je Osmić.

vijesti.ba