Polaganjem cvijeća i vjerskim programom odata počast ubijenima u Kalinoviku

Porodice ubijenih i nestalih te preživjeli logoraši kalinovačkih logora obišli su juče nekoliko stratišta gdje su položili cvijeće i upriličili vjerski program u znak sjećanja na stradanje Bošnjaka u Kalinoviku i u fočanskom naselju Miljevina tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Preživjeli su obišli mjesta ubistva i logore u okviru obilježavanja 27. godišnjice od zločina počinjenih na području općine Kalinovik gdje su odvedene i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti, a još uvijek se traga za njih 42-oje.

Počast je odata ubijenima logorašima na prijevoju Rogoj, ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca, a tu je ubijeno 14 muškaraca, dok je više od 30 žena silovano, ponižavano i mučeno.

Proučena je dova šehidima i položeno cvijeće ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine gdje je ubijeno 25 muškaraca, a potom su njihova tijela spaljena.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina-Kalinovik '92” Samir Vranović kazao je da su obilježavanju 27. godišnjice stradanja prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, te nevladinih organizacija i vjerske zajednice.

Potvrdio je da porodice ovu godišnjicu obilježavaju s velikim razočarenjem zbog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca, ali i zbog činjenice da ih vlasti općine Kalinovik i entiteta Republika Srpska konstantno ponižavaju.

„Samim činom pravnog nasilja, davanja odobrenja za postavljanja murala i spomenika presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranju svih zločina koji su se desili u proteklom ratu u Kalinoviku i okolnim općinama je ponovljeni zločin nad istim narodom“, zaključio je Vranović.

Kazao je i da su i danas učesnici obilježavanja ovog događaja doživjeli provokacije, ali je policija uspjela adekvatno reagirati i ukloniti one koji, kako kaže Vranović, ne žele vidjeti preživjele žrtve na obilježavanju godišnjica.

Obilasku stratišta prisustvovao je i predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao Bošnjake da se vrate, ali i da se nastave boriti za pravdu i istinu te da svjedoče u Tužilaštvu kako bi svi ratni zločinci bili procesuirani.

Svima koji su prisustvovali današnjem obilježavanju ove godišnjice članovi Udruženja su uputili zahvalu, posebno Izetbegoviću jer do sada ovim obilježavanjima nisu prisustvovali visoki dužnosnici BiH.

Tokom dana žrtve će obići i lokaciju Tuneli Miljevina gdje je ubijeno 37 muškaraca, a poslije likvidacije tijela su iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice.

Sud Bosne i Hercegovine i Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu za zločine počinjene u Kalinoviku pravosnažno su osudili šest osoba i izrekli 85 godina ukupne kazne zatvora.

FENA