Upaljen narandžasti meteoalarm u dijelovima BiH

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske pozvali su na oprez zbog velikih vrućina tokom dana te podsjetili na potrebu adekvatne zaštite od sunca i prilagođavanje vanjskih aktivnosti.

Istakli su da posebno starije osobe i djeca trebaju izbjegavati jako sunce, a hronični bolesnici uzimati redovno terapiju i prilagoditi svoje aktivnosti prognoziranoj vrućini. Bitno je, osim zaštite, i uzimanje dovoljno tečnosti.

Narandžasti meteoalarm na snazi je za banjalučku, prijedorsku i regiju Višegrada.

Meteorolozi objašnjavaju da narandžasti meteoalarm znači da je vrijeme opasno te da su moguće štete i ljudske žrtve. Pozivaju na oprez i redovno informiranje o očekivanim meteorološkim uvjetima.

Jutros u 8 sati najtoplije je bilo u Brčkom i Gradačcu, gdje je izmjereno 26 stepeni. U Mostaru se živa popela na 25, a u Doboju, Neumu i Tuzli na 23 stepena. U Sarajevu je izmjereno 20, u Zenici 22, a u Tuzli 23 stepena.

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najviše dnevne temperature kretat će se od 29 do 35, na jugu i sjeveru do 37 stepeni.

Simptomi toplotnog udara

Simptomi toplotnog udara su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, pospanost, vruća, crvena i suha koža, nagli porast temperature, konfuzija, agresija, grčevi u mišićima i gubitak svijesti. Toplotni udar može izazvati nepovratne promjene na organizmu, uključujući i mozak, ili čak smrt.

avaz.ba