Visoke temperature zraka smanjuju koncentraciju

Visoke temperature zraka i vruće i sparno vrijeme mogu utjecati na zdravstveno stanje stanovništva pa je tako povećan broj pacijenata koji dožive kolaps, a uslijed pada koncentracije česte su i povrede.

Dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Amra Bašić-Živadinović pojasnila je u izjavi za Fenu da, zbog visokih temperatura zraka, dolazi do proširenja krvnih sudova te izlaganje fizičkom naporu može dovesti do pada krvnog tlaka i kolapsa.

“Brzo se oporavi od tog kolapsa, ali je bitno imati širu pamučnu ili lanenu garderobu, da bi zrak slobodno mogao cirkulirati. Važno je konstantno uzimati dovoljno vode i izbjegavati silne i obilne obroke”, naglasila je.

Bašić-Živadinović kaže da je u vrijeme vrućina važno imati i pokrivalo za glavu, da tjeme ne bi bilo izloženo direktnom djelovanju sunčevih zraka. Preporučuje i ograničeno kretanje, do deset sati ujutro i/ili uvečer kada je ipak malo svježije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć bilježe i veći broj intervencija uslijed povrjeđivanja, uzrokovanog padom koncentracije i smanjenjem pažnje.

“Visoke temperature zraka i pad krvnog tlaka dovode i do smanjene koncentracije, tako da lako dođe do izvrtanja nogu, padova i sličnih povreda”, naglasila je.

Centralni objekt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS je na području općine Novo Sarajevo, a punktove imaju i na području općina Novi Grad i Centar.