Pet ultramaratonaca kreće iz Vukovara za Potočare

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici i ove godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizuje osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica, prvi put u organizaciji s Udruženjem Bošnjaka veterana domovinskog rata Republike Hrvatske.

Ultramaraton kreće sa Ovčare i ide dionicom Ovčara – Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Potočari.

Pet ultramaratonaca će preći dionicu puta dugu 227 kilometara kako bi odali počast žrvama genocida u Srebrenici. To su Zmago Horvat iz Malibora, Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka.

“Cilj ovog ultramaratona jeste da osmi put opomenemo domaću i svjetsku javnost za ono što se desilo u Srebrenici, za genocid koji je počinjen, da jednostavno na neki način se pokrene odgovornost onih koji su odgovorni za to. Lično smatramo da je mali broj ljudi sankcionisan koji su učestvovali u genocidu. Vukovar se desio na početku rata u Republici Hrvatskoj, a Srebrenica na kraju rata. U određenim dionicama će se priključiti još maratonaca koji svojim učešćem žele podržati ovaj projekat i na taj način odati počast žrtvama. U ekipi je i liječnik Andrea Rakipović koja je s nama od prvog dana”, kazao je Feni Ekrem Bećirović, voditelj projekta Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Dolazak ultramaratonaca u Potočare planiran je 10. jula.

Bećirović je istakao zahvalnost svima koji su učestvovali u podršci i navodi da će biti održan komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2019.” 8. jula u Islamskom centru u Zagrebu.

bhrt.ba