Izložba žrtava rata “Lično” u Višegradu

Izložba portreta “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, nastala u okviru projekta PRO-Budućnost, bit će otvorena večeras na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Bit će upriličeno i javno govorenje žrtava rata – heroja mira o stradanjima koja su prošli tokom rata u Bosni i Hercegovini, saopćio je Catholic Relief Service.

Prisutnima će se obratiti Janko Samouković iz Tarčina/Višegrada, Krešo Primorac iz Mostara i Amir Omerspahić iz Han Pijeska/Sarajeva, koji će svjedočiti o patnjama kroz koje su prošli tokom rata.

Događaju će prisustvovati predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života iz Višegrada, Rudog, Foče i ostalih susjednih opština i gradova iz oba entiteta.

Nakon svečanog otvaranja i javnog govorenja, izložba će za javnost biti dostupna u Gradskoj galeriji Višegrad, do 15. jula.

Izložba “Lično” je ranije bila postavljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, Historijskom muzeju BiH, Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, Kulturnom centru Jajce, u okviru Simposiona SPC u Trebinju, Međunarodnom unverzitetu u Sarajevu, u okviru Modula memorije Festivala MESS, u Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjoj Luci, te u prijedorskom Muzeju Kozare i Narodnoj knjižnici Široki Brijeg.

Izložba “Lično” podržana je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih
KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

bhrt.ba