Detalji akcije “Balkanski kartel”: Blokirani računi sa 400 hiljada KM, pod istragom braća Gačanin

Braća Gačanin su, prema informacijama koje smo dobili iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

U operaciji, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja – Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Tužilac Tužilaštva BiH se nalazi u Den Haagu gdje s kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

“Operacija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca koje je realizirano u više zemalja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, kako smo ranije javili, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. Krivičnog zakona BiH.

“Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400.000 KM”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je iskoristilo priliku da se pohvali kako su zajedno s EUROJUST-om učestvovali u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

klix