Habibović: Učesnici Marša mira nastavljaju put do Mravinjaca

Predsjednik Pododbora “Marš mira 2019” Munir Habibović kazao je Feni da je prema njihovim procjenama ove godine oko šest i po učesnika u koloni.

“Prva etapa je bila duga oko 29 kilometara, najjednostavnija je i najlakša za putovanje. U zadnjih deset godina po statistici Crvenog krsta i mobilne bolnice imali smo najmanje intervencija. Na šest i po hiljada učesnika imali smo oko 200 intervencija, poput prevoza ljudi do kampa, žuljeva i uganuća. Jutros smo rano imali problema zbog kiše, ali smo uspjeli dići kamp i kolona je ponovo krenula prema Mravinjcima, danas je dionica malo duža i napornija. Očekujemo da će put proteći kako treba”, kazao je Habibović.

Planirano je da učesnici “Marša mira” prođu dio neprohodne trase Kameničko brdo – Buljim.

“Najviše vodimo računa u vezi sa sigurnošću učesnika “Marša mira” i ako procijenimo da bi moglo biti povreda i lomova, odustat ćemo od te trase. Imamo učesnike iz cijelog svijeta kao i BiH, većina je mlađe generacije, što nam je veoma drago”, potcrtao je Habibović.

Dolazak učesnika u Potočare planiran je 10. jula u popodnevnim satima.

“Marš mira” jedna je od najmasovnijih aktivnosti koja se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

klix