Radnici Aluminija blokirali cestu kod Mostara, pozivaju ministre Hrvate da im se obrate

Kako javlja reporter portala Klix.ba, nastale su velike kolone, a radnici su iznijeli od ranije poznate zahtjeve.

Radnicima se pridružilo i rukovodstvo Aluminija, a pojedini sa sobom nose fotografije Fadila Novalića i Jelke Milićević.

Primijetna je nervoza kod vozača koji su ostali zarobljeni, a jedan vozač automobila VW Polo pokušao je proći kroz masu, ali bezuspješno. Vozači koriste zaobilazne pravce preko Blagaja i Bačevića.

Direktor Aluminija Dražen Pandža kazao je kako danas u 14:01 sat posljednji trenutak za Aluminij.

“Ako se danas nešto ne uradi Aluminij ide u gašenje”, kazao je Pandža aludirajući da je za situaciju kriva Vlada Federacije BiH.

Kako prenosi Bljesak, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić zatražio je da se okupljenima obrati neko od ministara u Vladi Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda.

Podsjećamo, pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali na jučerašnjem sastanku. Kako je rekao ministar Džindić, došlo je do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

Kako je zaključeno u ponedjeljak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.

klix