Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve srebreničkog genocida stigli u Potočare

Kako javlja izvještač portala Klix.ba iz Srebrenice, ispred kamiona je formiran red, a tabute su preko ruku prenijeli do hale u tvornici, mjestu gdje su nekada žrtve mučene i brutalno ubijene, a tragovi su i danas vidljivi na zidovima. Odatle će ponovo na rukama preživjelih biti prebačeni u Musalu, a potom do mjesta vječnog počinka.

Tihi jecaji i riječi molitve prekidali su tišinu koja danas vlada Potočarima. Majke su drhtavim rukama dodirivale tabute u kojima se nalaze njihovi najmiliji za kojima su tragali više od dvije decenije. Od 11. jula konačno će imati mjesto gdje će, kako kažu, pomoliti se za svoje sinove, braću, očeve, muževe i ostale članove porodice, ispričati se i zaliti nišane suzama.

Kamion s tabutima krenuo je jutros iz Visokog, zaustavio se kratko u Ilijašu, Vogošći i Sarajevu, a potom je nastavio lagano put ka Potočarima usporenom vožnjom u pojedinim dijelovima Bosne kako bi građani zakačili cvijeće i pomolili se za žrtve.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šaha Cvrk koja je u trenutku ubistva imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji je imao samo 16 godina. iz proodice Cvrk ubijena su 24 člana.

Na ovoj kolektivnoj dženazi bit će ukopani otac i sin Zaim (Rasim) Pilav (1946) i Fuad (Zaim) Pilav (1976), a vječni smiraj pronaći će braća Kasim i Asim Isaković te braća Fahrudin i Zijo Mujić. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 posmrtnih ostataka, a s ovogodišnjim ukopom brojka će se povećati na 6.643.

 

klix