Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja “Aluminiju”

Pet minuta nakon ponoći, mostarski gigant “Aluminij” isključen je sa elektroenergetske mreže. Kako javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta, radnici “Alumnija” koji su se okupili u krugu firme nalaze se u potpunom šoku i nevjerici.

U krugu firme nalazi se i jedno vozilo pripadnika MUP-a HNK.

Inače,  odluku o gašenju “Aluminija” već je potpisao direktor kompanije Dražen Pandža. Njome se  nalaže svim direktorima, rukovodiocima i radnicima da se odmah pristupi proceduri gašenja proizvodnje.

– Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva – stoji u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom, značit će kraj za mostarski “Aluminij”, upozorili su radnici. Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona Elektrolize koji se više neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

“Aluminij” je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Podsjetimo, specijalci uz jučer uz upotrebu sile deblokirali saobraćajnicu M17 u Mostaru, koju su radnici satima držali u blokadi u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je i Luka Ploče. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto Društva, a najveći dioničar je Vlada FBiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

avaz.ba