Živko Budimir na Sudu u Sarajevu oslobođen svih optužbi

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazlozenje. Također, tokom izricanja presude navedeno je da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu.
Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum s Tužilaštvom te osuđeni, Petar Barišić za kojim je raspisana potjernica te pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim djelima.
Budimira se teretilo da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.
Teretilo ga se i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima. Njegov advokat kazao je kako je sporni račun za ručak platio Budimir iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u outletu u SAD-u gdje je bio u zvaničnoj posjeti, a nakon što mu je izgubljen kofer.
klix.ba