Obaveza poštivanja 11. jula – Dana žalosti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašen Danom žalosti na teritoriji Federacije BiH.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo pozvala je sve privredne subjekte, vlasnike ugostiteljskih objekata i sve građane Kantona Sarajevo da poštuju tu odluku. Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će vršiti pojačan nadzor i kontrolu poštivanja Dana žalosti.

Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na tragični dan kada je, prije 24 godine, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, zastave na institucijama Federacije BiH bit će spuštene na pola koplja.

Na Dan žalosti u Kantonu Sarajevo ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, kao ni druge svečanosti, osim onih koje su tematski vezane za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Od svih privrednih subjekata i ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo se očekuje da, radi pijeteta prema žrtvama, danas ne puštaju muziku, a od građana da na javnim mjestima poštuju obavezu obilježavanja Dana žalosti.

Pozivaju se građani da ukoliko uoče nepoštivanje Odluke o proglašenju Dana žalosti u Kantonu Sarajevo, to odmah prijave na dežurni telefon KUIP-a 770-156 ili putem vibera na broj 061 160 926, radi pravovremenog djelovanja inspekcijskih organa.

Evropski parlament i parlamenti mnogih država, kao i brojne međunarodne organizacije, proglasile su 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida.

bhrt.ba