“Žene u crnom” poručile vlastima Srbije: Priznajte genocid

Povodom 24. godišnjice od zločina u Srebrenici članovi organizacije „Žene u crnom“ održale su uličnu akciju pod sloganom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“.
Na Brankovom mostu razvile su veliki transparent sa tim sloganom, ali i transparent na kom je pisalo „Solidarnost“, a potom su akciju nastavile u Fruškogorskoj ulici, prenosi N1.

Oni su poručili da je odnos vlasti prema događajima u Srebrenici ostao nepromijenjen i da zahtijevaju od državnog vrha Srbije da, kako kažu, prizna genocid.
Tokom akcije u ovom dijelu grada bilo je vidljivo prisustvo velikog broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i u parku gdje je skup nastavljen je bilo više desetina policajaca. Incidenata nije bilo.

Više nevladinih organizacija najavilo je za četvrtak nekoliko akcija kojima se obilježava 24. godišnjica od zločina u Srebrenici – od paljenja svijeća kod Predsjedništva do predstave koja će biti organizovana na Kolarcu.
Iz tih nevladinih organizacija kažu da od predsjednika i premijerke zahtijevaju da se 11. jui proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

N1