Edo Kanlić:Čudno je 11. jula biti u Beogradu..

Mladi student iz Goražda Edo Kanlić, koji u Beogradu obavlja praksu u sklopu Evropskog regionalnog master programa za ljudska prava i demokratiju u jugoistočnoj Evropi zajedno sa članovima Inicijative mladih za ljudska prava Srbije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici zapalio je svijeće ispred Predsjedništva Republike Srbije.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) održala je komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici u parku kod Predsjedništva Srbije, a poštovanje prema žrtvama genocida iskazali su paljenjem svijeća kod fontane u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine grada Beograda.

I ove godine na godišnjicu genocida u Srebrenici oni su tražili da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, da predsjednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire, te da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca, a negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično delo, bez ograničavajućih kriterijuma kao i da javne politike koje Srbija kreira i unaprijeđuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju namjeru kažnjavanja ratnih zločina te da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

“Osim nekolicine udruženja građana koje ovdašnje stanovništo gleda s prezirom potpirenim propagandnim tabloidima, gotovo niko se i ne sjeća da je danas 24 godišnjica genocida u Srebrenici. Iako članove ovih udruženja i građane koji im daju podršku moraju čuvati specijalci u velikom broju, ogromna je stvar ono što rade. Velika za civilizaciju, ali prije svega za obraz srpskog naroda i države”, kaže Edo Kanlić, student iz Goražda.

On je prisustvovao i bacanju ruža u Savu sa Brankovog mosta u Beogradu zajedno sa Ženama u crnom.

“Iz poštovanja prema njihovom djelu i iz pijeteta prema žrtvama pridružio sam se bacanju bijelih ruža u Savu sa Brankovog mosta. Ne preostaje nam ništa drugo nego da prkosimo vjetrovima revizionizma koji sve jače pušu Balkanom. Zato sam trenutno u Beogradu, da izučavam nacionalizam koji nas je sve opoganio direktno ili indirektno. Ne smije se dozvoliti da se ikada i ikome ponovi Srebrenica. Onima čiji su životi silom oteti, a naročito onima čiji posmrtni ostaci ni 24 godine nakon smaknuća nisu pronašli smiraj, neka se smiluje Bog. Mi kao ljudska vrsta toga nismo dostojni. Čudno je 11. jula biti u Beogradu..” ističe Kanlić.