Prva grupa vjernika iz BiH na hadž kreće 29. jula

S područja Muftijstva sarajevskog 549 hodočasnika ove godine će obaviti petu islamsku dužnost hadž, a na put za Meku kreću 29. jula.

Povodom toga je u sarajevskoj Istiklal džamiji u ponedjeljak održan edukacijski seminar za buduće hadžije, na kojem su dobili osnovne informacije o organizacijskom aspektu.

Koordinator ovogodišnjih vodiča Izet ef. Čamdžić i izaslanik muftije sarajevskog Abdulgafar ef. Velić podsjetili su vjernike da hadž predstavlja jedno od djela koja omogućavaju novi životni početak.

– Kada čovjek krene iz svoje kuće s namjerom da obavi hadž, na svaki korak koji načini piše se jedno dobro i briše jedno njegovo zlo – kazao je Čamdžić.

Pozvali su vjernike da raščistite međusobne račune i hatrove, da se oslobode ljutnje,  kako bi mogli obući ihrame, jer, kako je Velić kazao, postoje grijesi koje sami moramo ispravljati.

U ime ljekarske ekipe, dr. Nedim Mujanović s KCUS-a dao je preporuku budućim hadžijama o važnosti primjene postojećih terapija, načinu ishrane te brizi o ličnoj higijeni.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru muderis Nezim ef. Halilović je kazao da se hadž i umra obavljaju samo u ime Allaha.

– Upotpunite hadž i umru samo Allaha radi. Uradite to ne da bi vas zvali hadžijom niti zbog društvenog prestiža, već da nam bude oprošteno, da se čisti od grijeha vratimo u domovinu – rekao je Halilović.

Napomenuo je da u dovama mladih bh. hadžija postoji pravo bosanskih gazija i šehida, bez kojih, kako je kazao, mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo putovali u zasebnoj organizaciji Islamske zajednice koju imaju Bošnjaci.

Povratak prvih aviona s bh. hadžijama očekuje se 17. avgusta.

 

Avaz