Porodice žrtava otputovale u Hag: Očekuju pravednu presudu

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa te Udruženja Žena Podrinja – Bratunac prisustvovat će u petak izricanju pravosnažne presude po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Kako je ranije kazala Munira Subašić, predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ predstavnici će imati niz sastanaka u Hagu gdje će iznijeti svoja zapažanja u vezi sa dešavanjima u pravosuđu u BiH.

“Mi ćemo u Hagu o svemu ponovo obavijestiti nadležne Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS)”, dodala je Subašić, jasno potcrtavajući da “Majke Srebrenice” neće dati podršku radu Tužilaštva BiH.

Inače, više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Hagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Međutim, porodice žrtava i država Holandija uložile su žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

Patria