Višegrad: Sjećanje na 39 ubijenih u Babinom Potoku

U mjestu Babin Potok kod Višegrada danas je obilježena godišnjica otvaranja spomen-obilježja u znak sjećanja na 39 ubijenih Bošnjaka sa tog područja. Od ukupnog broja ubijenih, devetnaest su civili, uglavnom žene i djeca, a  posmrtni ostaci svih žrtava još uvijek nisu pronađeni.

 

Porodice žrtava, rodbina i prijatelji danas su na lokalitetu Babin Potok kod Višegrada  pred njihove duše  uputili molitve uz poruku da neće odustati od traganja za istinom. Spomen obilježje sa uklesanim imenima 39 ubijenih Bošnjaka iz ovog mjesta, otvoreno je u julu prošle godine i trajni je podsjetnik na vrijeme zla, ali i kao opomena budućim generacijama kako se zločini ne bi ponovili.  Kako nam je kazao predsjednik boračkog udruženja „Vitezovi Drine“ Mevludin Ahmetspahić, okupljanjem na ovom lokalitetu uz godišnjicu otvaranja spomen obilježja nastoji se sačuvati sjećanje na nevine žrtve. „ Inicijativu za izgradnju spomen obilježja pokrenuli su mještani ovog područja i uspjeli smo ga izgraditi uz pomoć ljudi dobre volje i pojedinih institucija. I ove godine prisjećamo se nevinih žrtava te odajemo im počast uz poruku da zločini poput ovog nikada neće biti zaboravljeni i s tim ciljem okupljat ćemo se svake godine“ – poručio je Ahmetspahić.

 

Od 39 stradalih Bošnjaka ovog područja, među kojima je 19 civila,  posmrtni ostaci svih još uvijek nisu pronađeni.

 

„    Dvadeset sedam godina nakon sto su joj odveli supruga Hasana i šesnaestogodišnjeg sina Mirsada, Zineta Mutapčić i dalje traga za Mirsadovim posmrtnim ostacima. Tu su i druge porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijim, kako bi pronašli vječni smiraj“ – naglasio je Ahmetspahić.

 

Dodao je da obilježavanje mjesta zločina služi kao opomena budućim generacijama

 

„ Najveći doprinos izgradnji spomen obilježja na lokalitetu Babin Potok dali su Derviš Fejzić i Ibrahim Međuseljac porijeklom iz ovih krajeva. Mi nastojimo obilježiti sva mjesta stradanja višegradskih Bošnjaka i trajno sačuvati sjećanje na te zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili“ – kazao je predsjednik Udruženja „Vitezovi Drine“.