Otvoreno pismo dijaliznih pacijenata, insisitiraju na uspostavi dijaliznog centra

Dijalizni pacijenti iz BPK Goražde uputili su otvoreno pismo na adresu federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva, vlade i skupštine  kantona te gradske uprave Goražda tražeći hitnu reakciju nadležnih u vezi ‘obećanog’ uspostavljanja dijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

„Apelujemo na vašu savjest, molimo za pomoć i razumijevanje i zahtijevamo najhitnije reagovanje nadležnih i svaku vrstu odgovornosti za preuzete obaveze. Bolest nema pripadnost političkoj stranci, rasi, vjeroispovjesti, nacionalnosti bolest pripada čovijeku-pacijentu, a svi smo mi ljudi i možemo sutra biti pacijenti“, stoji u otvorenom pismu.

Oni podsjećaju da su 11. septembra 2018. godine premijer BPK Goražde i direktroica Kantonalne bolnice Goražde potpisali Ugovor o uspostavljanju dijaliznog centra u Goraždu sa rokom izvođenja projekta od šest mjeseci, čime su preuzeli obavezu doškolovavanja kadrova, nabavku aparata za dijalizu i prilagođavanje prostora u bolnici.

„Do današnjeg dana ništa od toga nije urađeno. Podsjetimo se svi zajedno da je tadašnjih 25 poslanika u Skupštini BPK  glasalo za, od tih 25 poslanika 11 njih ponovilo je izborni rezultat i danas su na istoj poziciji a 2 poslanika su u pomenutom periodu bili članovi vlade. Ne želimo vjerovati da su svi zaboravili za šta su glasali i svesrdno davali podršku.  Ne želimo vjerovati da je to sve samo bila predstava za izbore, a da su izborni rekviziti bili dijalizni pacijenti“, ističe se u pismu.

Dijalizni pacijenti zahtjevaju da se hitno  realizuje ugovor o uspostavljanju dijaliznog centra u Goraždu, obezbijedi poštovanje zakonskih odrednica i prava dijaliznih pacijenata i pacijenata uopće, zaustavi svakodnevno vozarenje dijaliznih pacijenata od 200 kilometra, a u nekim slučajevima više i od 250 kilometra na ruti Goražde –Sarajevo-Goražde  te da se „zaustave patnje i nehumani odnos prema dijaliznim pacijentima i stvore uslovi za dostojan život ovih ljudi“.

Insistiraju da se modernizuje Kantonalna bolnica i poveća obim usluga prema osiguranicima u BPK Goražde, te kao prijelazno riješenje, te pronađe način da pacijenti koriste usluge dijalize u Kliničkom centru Foča koji je udaljen 30 kilometra od Goražda, a za neke pacijente i manje od 20 kilometra.

„Ukoliko se nadležni ponovo ogluše na naše zahtjeve i ugovorom o osnivanju dijalznog centra u Goraždu preuzete obaveze ili pokušaju odugovlačiti i zamajavati pacijente i javnost nekim drugim projektima i izgradnjom novih zgrada za potrebe dijalize u Goraždu, bit ćemo prinuđeni tražiti pravdu i ostvarivanje obaveza i prava putem sudskih instanci.