Nakon 45 godina postojanja: Mostarski teatar mladih prestaje igrati zbog finansijskih problema

Kroz Mostarski teatar mladih prošle su brojne sjajne generacije. Na tom mjestu njeguje se umjetnički, intelektualni i individualni razvoj djece. Nakon više od 45 godina postojanja, teatar mladih zatvara vrata zbog finansijskih problema.

Nakon 45 godina postojanja jedna od najvažnijih umjetničkih organizacija za mlade u BiH – Mostarski teatar mladih već od 1. septembra mogao bi prestati sa svim aktivnostima.

– Postali smo prevažni na teatarskoj sceni u regiji i pokazivali da se s puno entuzijazma s malo novca mogu napraviti velike stvari. Svjedočili smo da može nešto da egzistira što ne kreira ideološki politika, da može biti nešto što je i hrvatsko i srpsko i bošnjačko i gradsko i mostarsko, a zajedno – priča Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih.

Teatar koji je širom svijeta sudjelovao s brojnim predstavama sada je u situaciji da ne može servisirati ni troškove zakupa prostora u kojem se okuplja na stotine mladih.

Davne 1974. godine osnovan je kao mjesto stvaralačkog druženja namijenjenog svima. Brojni glumci upravo su na ovome mjestu naučili osnovne tehnike glume.

– Ne uči samo teatar da se mi nešto igramo trčkaramo. On nas uči kako da održimo psihofizički balans. U nekim svojim najtežim psihofizičkim poteškoćama uvijek sam se vraćala umjetnosti. Ova vijest da bi se Teatra mogao zatvoriti u devetom mjesecu je, da blago kažem, kaotična, ali nije iznenađujuća. U našem gradu već smo vidjeli da se mnoge institucije zatvaraju – kaže Nina Popović, glumica Pozorišta lutaka u Mostaru.

Nameće se pitanje: hoće li ipak gradske vlasti prepoznati važnost Mostarskog teatra mladih, koji je prije devet godina bio prisiljen djelovati u drugim gradovima, jer je vremena sve manje.

federalna.ba