Oprez zbog visoke temperature zraka

U narednim danima u BiH se očekuje visoka temperatura zraka zbog čega se građanima savjetuje stalno rashlađivanje doma, uzimanje više tečnosti, te izbjegavanje fizičke aktivnosti i boravka napolju u najtoplijem dijelu dana.

Meteorolozi predviđaju visoku temperaturu zraka, sa kratkotrajnim nestabilnostima do 20. avgusta.

U takvim ekstremnim prilikama, kada temperatura zraka prelazi 30 ili 35 stepeni Celzijusa, osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnim mjesecima.

Preporučuje se održavanje sobne temperature zraka ispod 32 stepena Celzijusa tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, starije od 60 godina i hronične bolesnike.

Ne preporučuje se boravak napolju u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

“Izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dijela dana, što je obično između 4 i 7 sati ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte djecu, kao ni životinje u parkiranim vozilima”, poručuju iz Civilne zaštite.

Ukazano je i na potrebu da se rashlađuje tijelo i hidrira organizam, kao i da se redovno provjerava kako su članovi porodice, prijatelji i komšije koji žive sami.

“Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju”, navodi se u saopštenju.

bhrt.ba