Zatvorene Sportske igre mladih: 50.000 osmijeha za kraj najljepše sportske priče u BiH

Finalisti su prije dodjele medalja imali priliku posjetiti i glavni grad Bosne i Hercegovine ali i Olimpijski muzej u Sarajevu. Svi prisutni su u dvorani Mojmilo, na sinoćnjoj Coca-Cola dodjeli medalja imali priliku odgledati finalnu utakmicu u Vakufska banka UNIFIED Cupu u nogometu, gdje su se djevojčice i dječaci sa i bez poteškoća zajedno u timovima borili za titulu najboljih u našoj državi.

Teška finalna utakmica u UNIFIED nogometu odigrala se između ekipa “Zavod Pazarić“ i “Klub specijalnih sportova“ iz Tuzle gdje je u konačnici ekipa iz Tuzle, uspjela ostvariti pobjedu rezultatom 2:0 te osvojiti zlatnu medalju 9. Sportskih igara mladih.

Druženja u punoj dvorani Mojmilo, nastavljena su uz Plazma bubble All-Star utakmicu, gdje su finalisti Igara, obučeni u velike balone, pokušali odigrati nogometnu utakmicu u kojoj nije bilo nikakvih pravila. Finalisti su više vremena proveli pokušavajući vratiti ravnotežu u velikim balonima nego tražeći fudbalsku loptu, ali su upravo svojim smiješnim padovima oduševili sve prisutne.

“Zaista je nevjerovatno osjetiti ovu količinu energije koju pružaju djeca. Igre rastu i u 2019. godini je bilo više od 50.000 djece iz 38 bh. gradova što su fantastične brojke. Posebno sam impresioniran i zahvalan zbog podrške svih sponzora i lokalnih zajednica koju su omogućili provedbu ovog projekta. Ovo je velika prilika da Vlada SAD-a pomogne, ali mi dajemo samo mali dio, a svi ostali pokrivaju ostatak troškova i to je za mene sjajno partnerstvo. Suština je okupljanje djece, promocija zdravog načina života mladih, osnaživanja djevojčica i mladih ljudi i prelijepo je što su svi ovdje na jednom mjestu i što se zabavljaju“ istakao je Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Medalje najboljima uručili su Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, direktorica Američke misije za međunarodni razvoj USAID, Nancy J. Eslick, predsjednik Olimpijskog komiteta u BiH, prof.dr Izet Rađo, direktor direkcije BH Telecom u Sarajevu, Kemal Avdagić, direktor Vakufske banke u Bosni i Hercegovini Denis Čivgin, Maja Đozo ispred kompanije Toyota, Ambasador Igara i predsjednik KSBIH, Mirza Teletović i veliki prijatelj Igara, Amel Tuka.

Medalje su u 2019. godini otputovale u Tuzlu, Banoviće, Zenicu, Bratunac, Tešanj, Zavidoviće, Brčko, Sarajevo, Vlasenicu, Gradačac, Jablanicu, Ljuboviju, a pobjednici ovogodišnjih Igara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu koje će se održati 18. do 22. augusta gdje će naši mali reprezentativci odmjeriti snage sa dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske.

Mališani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su u ranim jutarnjim satima krenuli svojim kućama, sretni, rasplesani, nasmijani i sa pregršt lijepih uspomena, a svi su u iščekivanju naredne jubilarne godine Igara.

klix