SSSBiH apelovao na poslodavce: zaštititi zdravlje radnika na vrućinama

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) uputio je apel poslodavcima da, zbog izuzetno visokih temperatura, izvrše organizaciju posla u nepovoljnim uslovima i preduzmu druge mjere kako bi zaštitili zdravlje radnika.

Obzirom da u zakonodavstvu Federacije BiH nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom kada su uslovi nepovoljni, a nije propisano ni pri kojim bi nepovoljnim uslovima poslodavci trebali obustaviti radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, Savez samostalnih sindikata pozvao je poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje radnika.

“Neosporno je da učestale vrućine utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga upućujemo apel poslodavcima da primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena na način da se radnici ne nalaze na otvorenom prostoru u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se sačuvalo zdravlje radnika”, ističu iz Sindikata samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Među mjerama koje mogu biti poduzete navode organizaciju posla u nepovoljnim uslovima (preraspodjela radnog vremena, uvođenje dodatne radne snage, češće pauze uz obezbjeđivanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih napitaka, osiguravanje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor…), osposobljavanje zaposlenih (davanje informacija zaposlenim o opasnostima pri radu na visokim temperaturama, izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći…), sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu te prevencija zdravstvenih problema (unositi dosta tečnosti, izbjegavati tešku i obimnu hranu, koristitu zaštitnu kremu za sunce i praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama)….

Radnicima koji rade u zatvorenim prostorijama savjetuje se korištenje rashladnih sistema uz napomenu da razlika spoljne i unutrašnje temperature zraka ne treba biti veća od osam stepeni.

Anadolu Agency