U septembru počinju prve isplate

Počela je primjena novog Zakona o demobilisanim borcima u Federaciji BiH, koja bi trebala poboljšati status ove populacije. Borci koji imaju 57 godina života moći će ostvariti 16 prava, među kojim je i egzistencijalna naknada. Svi koji ispunjavaju kriterije mogu predavati zahtjeve općinskim službama za boračku zaštitu , kako bi bili na spisku za isplatu boračkih naknada od septembra.

Nakon višemjesečnog čekanja na zakon, demobilisani borci jedva su dočekali da ispune prijave za ostvarivanje novčane naknade.

“Za ova dva dana je 61 demobilisani borac preuzeo zahtjev. Sad je njihova obaveza da dokažu da ispunjavaju zakonske uslove za ostvarivanje prava na naknadu”, objašnjava Mirsad Sinanović, rukovodilac Službe za boračka pitanja Općine Ilidža.

Predviđa se da bi 20.000 demobilisanih boraca moglo ostvariti pravo na novčanu naknadu.

“Egzistencijalna novčana naknada se odnosi na demobilisane branioce koji su stariji od 57 godina i koji imaju najmanje godinu dana učešća u Oružanim snagama i koji imaju najmanje godinu dana provedenih na birou”, podsjeća ministar Salko Bukvarević.

Borci su djelimično zadovoljni. Ipak, ukazuju na diskrimanaciju po dobnoj i socijalnoj osnovi.

“Najbolnija tačka su borci ispod 57 godina. Oni nisu mogli u ovom dijelu ući u ovaj zakon, ali nama je zadatak da tu kategoriju riješimo u narednom periodu”, poručuje Hamza Krkalić, predstavnik kampa boraca.

Prosječna novčana naknada trebala bi iznositi oko 200 maraka. Za primjenu zakona je rebalansom budžeta osigurano 25 miliona maraka.

federalna.ba