Goraždanskim obrtnicima poplave uništile imovinu, komisija će procijeniti štete

U pojedinim dijelovima grada situacija je i dalje teška, a na terenu su vatrogasci, policija i jedinice civilne zaštite koje nastoje pomoći građanima da saniraju štete. U goraždanskoj ulici Kulina bana gdje se i nalazi najveći broj ugostiteljskih i obrtničkih radnji je najteža situacija.

“Ogromne količine vode su ušle u našu knjižaru, još uvijek saniramo štetu, ne znamo tačno kolika je, ali se desilo usred priprema za školsku sezonu, sada nam predstoji prava borba”, ističu u knjižari Svjetlost.

Miralem Hrelja, frizer čija je radnja sinoć potopljena, ističe da je među prvim stigao na mjesto događaja kako bi pokušao spasiti što može.

“Bilo je strašno, došao sam prvi, otvorio propuste, havarija se desila, sve je uništeno, potopljeno, sad saniramo štete, čistimo, vidjet ćemo šta dalje. Ključni problem su površinske vode koje dolaze s obližnjih brda, šteta je velika, uništeno je sve sto posto, od zidova objekata do radnih alata, sve. Šta očekujem, šta ću očekivati, od 1999. godine čekam da bude bolje, da riješe ovaj problem, ali sve je gore i gore”, ističe Miralem.

Situacija je kritična od naselja Glamoč do ulice Kulina bana, tvrdi Alen Selimović, predsjednik MZ Goražde 2.

“Ko su krivci, nadali smo se da će se prilikom ovih novih radova riješiti problem oborinskih voda, ali sad je čak i gore. Prema mom mišljenju krivci su ljudi iz JP Ceste FBiH, krivim i goraždanske vlasti, ako nisu imale komunikaciju s njima. Zašto nije došao nadzorni organ da vidi kako se odvijaju radovi, nisu nas razumijeli kada smo upozoravali na problem. Ovdje se problem rješava na ušću, a ne na izvoru. Ukazivali smo na kojoj lokaciji bi se trebali napraviti odvodi. Nemoguće je shvatiti da se ulože enormna sredstva, ali ljude iz Goražda niko nije pitao”, kategoričan je Selimović, predsjednik MZ Goražde 2.

U gradskoj upravi ističu da su poduzeli sve aktivnosti kako bi odgovorili na sve pozive građana koji su noćas imali posljedice velikog nevremena.

“Sinoć je bilo strašno nevrijeme, zahvatilo je jezgro grada, na terenu je bilo vrlo kritično i dramatično, bilo je puno poziva, intervencija profesionalne vatrogasne jedinice, a vatrogasci su odgovorili na sve pozive. Posljednjih godina ovakvo nevrijeme nismo doživjeli, zemlja, lišće, nanosi su začepili odvodne kanale i došlo je do stvaranja vještačkih jezera. Vatrogasci su dali sve od sebe da ispumpaju vodu, svi su angažovani i radili smo po prioritetima kako je situacija zahtijevala. Zaista se ovdje radilo o ekstremno katastrofalnim posljedicama, odvodnja ne može da pokupi sve što se desi u roku od 20 minuta. Mi smo i ranije radili procjene štete i pomagali, a u ovom trenutku, što se tiče komisije za procjene štete, ona će odraditi dio posla i verifikovati štetu, u konačnici možemo opet biti zadovoljni jer nije bilo ljudskih žrtava, a moglo je biti kobno”, ističe Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za Civilinu zaštitu.

klix