Pedeset godina od legendarnog Woodstocka

Prije tačno pedeset godina, od 15. do 18. avgusta 1969. godine, održan je kultni rok festival “Woodstock”, kreativni vrhunac hipi kulture, koji je okupio između 400.000 i 500.000 ljudi. Tada je rokenrol još bio “mlad”, a oni koji su nosili dugu kosu bili su revoltirani protiv rata dok su protesti protiv oružanih sukoba tada bili skoro svakodnevni.

Festival na kojem su nastupile velike rok zvijezde 60-ih poput “The Who”, Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa, održan je u duhu slobode i drugarstva. Jedna od najpoznatijih pjesama sa “Woodstocka” je Hendriksovo maestralno izvođenje na gitari američke himne “The Star Spangled Banner”.

Ponoviti legendarni muzički festival “Woodstock” pola vijeka kasnije bila je nemoguća misija za organizatore suočene sa strahom od oružanih napada u SAD.

Organizatori čuvenog festivala, koji danas obilježava 50 godina, nisu mogli da organizuju rimejk u eri detektora metala, pasa tragača eksplozivnih naprava, sistematskih pretresa građana na skupovima i oružanih napada.

“Okruženje je sada veoma, veoma različito u odnosu na prije 50 godina”, rekao je policijski zvaničnik Stjuart Kameron iz okruga Safolk istočno od Njujorka.

“Danas ne bismo dozvolili skup kao što je bio Woodstock zbog bezbjednosnog rizika”, dodao je Kameron.

Izvještaji za vrijeme “Woodstocka” djeluju kontradiktorno, ali se pretpostavlja da su tokom tri dana trajanja festivala 1969. godine stradale dvije osobe. Jednu je slučajno pregazio traktorista a druga osoba je umrla od prekomjerne doze narkotika. Organizator rimejka festivala Majkl Lang pozvao je oko 80 muzičara, od repera Džej Zija do Santane kako bi oživio tadašnji duh. Prva prepreka je bila ta da nijedan vlasnik imanja gdje je održan originalni “Woodstock” nije htio da ga iznajmi za festival. Svi su odbili iz sanitarnih i bezbjednosnih razloga, kao i zbog hrane. Pored toga jedna od prepreka su česte pucnjave i napadi na koncertima ili velikim okupljanjima.

“Nekada smo se brinuli da li će neko ući na koncert s nekom drogom ili alkoholom, a sada se brinemo da li će neko unijeti oružje za masovno uništenje i napraviti masakr”, izjavio je jedan neimenovani policijski zvaničnik i dodao da su se i ranije dešavale pucnjave ali mnogo rjeđe nego sada.

Pod motom “Three Days of Peace and Music”, Woodstock” za mnoge predstavlja najvažniji kulturni trenutak hipi generacije 60-ih koja je zaista vjerovala u rokenrol, ljubav i slobodu. Trodnevni besplatni koncert na otvorenom bio je trijumf ideje započete u Montereju tokom “ljeta ljubavi” 1967. godine, a koja je ugušena u krvi samo tri mjeseca poslije “Woodstocka”, na festivalu u Altamontu.

Beta